Numărul moldovenilor care au depus declaraţii cu privire la impozitul pe venit a crescut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Moldovenii au fost mai activi în perioada fiscală 2018. Peste 320 de mii de cetăţeni şi-au declarat câştigurile pe care le-au obţinut anul trecut. Serviciul Fiscal de Stat anunţă că numărul moldovenilor care au depus declaraţii cu privire la impozitul pe venit a crescut cu 110 mii de persoane, transmite IPN.

Conform informaţiilor prezentate de Serviciul Fiscal de Stat (SFS), persoanele fizice (cetăţeni care nu desfăşoară activitate de antreprenoriat) au obţinut venituri de peste 59 de miliarde de lei, iar impozitul pe venit plătit de către acestea este de peste 4 miliarde de lei. Datele arată că veniturile cetăţenilor au fost mai mari cu 11%. Venitul mediu al unei persoane a depăşit anul trecut 49 de mii de lei, faţă de peste 44 de mii de lei obţinuţi în anul 2017.

Numărul mai mare de declaraţii privind impozitul pe venit s-ar explica, potrivit SFS, unor modificări operate în politica fiscală, care au intrat în vigoare de la 1 octombrie 2018. Potrivit acestor modificări, anul 2018 a fost divizat în două perioade fiscale: la etapa I au fost depuse 166 de mii de declaraţii, iar în etapa a 2-a – 154 de mii de declaraţii. Din 1 octombrie 2018, se aplică o singură cotă de impozitare, în mărime de 12% din venitul obţinut.

Şi numărul persoanelor juridice (agenţi economici) care şi-au declarat veniturile a crescut. Aproape 148 de mii de declaraţii privind impozitul pe venit au fost înregistrate de către SFS, cu 32% mai mult comparativ cu anul 2017. Agenţii economici au acumulat venituri de peste 382 de miliarde de lei şi cheltuieli de aproximativ 357 de miliarde de lei. Comparativ cu anul 2017, veniturile au crescut cu 14 miliarde de lei, iar cheltuielile – cu aproape 15 miliarde de lei. Cele mai mari sume din impozitul pe venit au fost plătite de sectorul comerţului, întreţinerii şi reparaţiei autovehiculelor (49,1%), urmat de industria prelucrătoare, cu 16,1%. Sectorului financiar şi asigurărilor le revin câte 13,2%, iar agenţilor economici din domeniul informaţiilor şi comunicaţiilor – 8,4%.

Peste 36 de mii de cetăţeni au redirecţionat 2% din impozitul lor pe venit către un cult religios sau organizaţie neguvernamentală. În total, puţin peste 8 milioane de lei, în creştere cu 47% faţă de anul trecut.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite