Nunţile, mesele festive şi cele de pomenire sunt interzise în R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lockdown

Autorităţile interzic organizarea evenimentelor private – nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive. Totodată, se sistează activitatea zonelor de agrement şi a parcurilor de distracţie, dar şi activităţile din incinta cluburilor de noapte şi a ringurilor de dans. Prevederile se conţin în hotărârea Comisiei Naţionale Extraordinare pentru Sănătate Publică, transmite IPN.

Unităţile de alimentaţie publică îşi vor organiza activitatea de deservire la capacitate a cel mult 50 la sută din numărul locurilor existente în spaţiile interioare. Toţi clienţii vor fi obligaţi să prezinte certificatul COVID-19. Activitatea de deservire se va desfăşura în intervalul orelor 7.00 şi 22.00. După orele 22.00 se permite comercializarea produselor alimentare la pachet, precum şi livrarea la domiciliu, cu excluderea posibilităţii de consumare a acestora în incinta sau pe teritoriul unităţii.

Activităţile în incinta teatrelor, cinematografelor şi sălilor de concert se vor desfăşura la capacitatea de 50% din numărul de locuri existente în interior, cu obligaţia ca toţi vizitatorii să prezinte la intrare certificatul COVID-19.

CNESP precizează că accesul clienţilor, care au atins majoratul, în orice spaţii comerciale, de deservire şi agrement va fi permisă doar cu prezentarea certificatului COVID-19. Excepţie de la această regulă se va face pentru accesul în unităţi de comercializare (magazine) specializate sau nespecializate a produselor alimentare, produselor pentru animale de companie, produselor de igienă, în farmacii. De asemenea, excepţie vor constitui unităţile medicale şi de vaccinare, băncile şi subdiviziunile acestora, organizaţiile de creditare nebancară, furnizorii de servicii poştale şi de curierat, furnizorii de servicii comunale, asiguratorii, unităţile comerciale ale operatorilor de comunicaţii electronice şi agenţilor lor, case de schimb valutar, staţiile de alimentare cu combustibil, gări auto şi feroviare.

Dacă magazinul alimentar sau farmacia se află în incinta unui centru comercial, accesul fără certificat COVID va fi permis doar dacă au intrare separată.

Se interzice intrarea însoţitorilor şi a vizitatorilor în instituţiile medico-sanitare şi instituţii de plasament, cu excepţia însoţitorilor copiilor de până la 14 ani şi îngrijitorilor care însoţesc persoane cu dizabilităţi accentuate şi severe.

Prin certificat COVID-19 se înţelege oricare dintre următoarele documente:

– Certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital); dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puţin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

– Concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezenţă a anticorpilor anti-COVID-19; actul confirmativ de prezenţă a anticorpilor anti-COVID-19 este valabil pe durata perioadei de 90 de zile de la data efectuării investigaţiei;

– Rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (test rapid de diagnostic AgSarsC-oV2 efectuat cu cel mult 48 de ore înainte sau test PCR la COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite