Nutriţionist: Masa de Paşti trebuie să fie cumpătată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Masa de Paşti trebuie să fie cumpătată. Pentru a evita supraalimentaţia în perioada sărbătorilor pascale, ar fi bine ca până la 40% din farfuria cu mâncare să conţină bucate din carne, iar 60% – legume. Pentru o bună digestie este recomandat un pahar de vin roşu sec, fructe, iar între mese e necesar să se facă o pauză de câteva ore.

Nutriţionistul Sergiu Munteanu a spus, solicitat de IPN, că bucatele primei mese din ziua de Paşti trebuie să fie într-o cantitate foarte mică, doar pentru gustare.

Potrivit nutriţionistului, persoanele care au ţinut post ar trebui sa revină treptat la alimentaţia normala. După primele gustări, organismul va fi mai pregătit să asimileze bucatele din carne. Ca organismul să nu se streseze din cauza unei cantităţi mari de produse de origine animală, sunt recomandate produse care facilitează digestia: fie un pahar de vin roşu sec sau fructele care au asemenea proprietăţi. Este vorba de ananas, grepfrut sau kivi. „Dacă în alimentaţie combinăm alimentele date, organismul va digera mâncarea mai uşor”, a spus nutriţionistul.

Sergiu Munteanu mai spune că în zilele de sărbători nu trebuie de exagerat cu bucatele din carne, pentru a evita şocul asupra stomacului, pancreasului, ficatului şi a altor organe ale sistemului digestiv.

„Dacă aţi venit de la biserică, mâncaţi câte puţin din ceea ce este sfinţit. După o anumită perioadă se poate de consumat carne într-o cantitate mai mare, dacă vor fi folosite şi elementele pentru digestie. Din toată masa mare care este pregătită pentru Paşti, puteţi să gustaţi câte puţin din fiecare, nu este o restricţie, doar că trebuie să fie combinate cu legumele. Legumele să fie produsele principale, nu carnea sub diferite forme”, recomandă nutriţionistul.

Dacă nu se vor respecta aceste câteva reguli de bază, nutriţionistul atenţionează că în primul rând vor avea de suferit cei care au ţinut post, persoanele care, pe lângă post, au mai ţinut şi vinerea neagră sau seacă, când practic nu au mâncat nimic, iar organismul chiar s-a relaxat în privinţa digestiei alimentelor. Este vorba şi de persoanele care au afecţiuni ale tactului gastro-intestinal, cum sunt gastrita cronică, hepatita cronică, colecistita cronică sau pancreatita cronică.

Nutriţionistul mai susţine că este foarte nocivă, pentru ficat şi pancreas, combinaţia de carne sub diferite feluri cu băuturile alcoolice. De aceea băuturile alcoolice trebuie să fie limitate. Este de preferat să fie prezent pe masa de sărbătoare vinul roşu sec. Persoanele care sunt la regim alimentar, din cauza problemelor de sănătate, trebuie să nu consume bucate prăjite, cu sare, zahăr sau grăsimi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite