Actualitate

articolul anterior articolul urmator

O sugestie pentru Chişinău

21
15 Oct 2017 08:12:28
Răzvan Voncu

În pofida protestelor (cam impotente, între noi fie vorba) ale vecinilor din UE ai Ucrainei (Polonia, Slovacia, Ungaria, România), Kievul îşi continuă strategia de diminuare a prezenţei minorităţilor în viaţa publică. După noua Lege a învăţământului, care va închide toate şcolile cu predare în limbi minoritare, parlamentul ucrainean a emis o lege care vizează alocarea procentuală a spaţiilor audiovizuale pentru emisiunile în aceste limbi.

Spre deosebire de Legea învăţământului, care este un adevărat atentat la identitatea maghiarilor, slovacilor, polonezilor, românilor şi ruşilor de pe teritoriul statului vecin, noua lege este justificată. Kievul a înţeles că, fără o reechilibrare a spaţiului audiovizual, în funcţie de procentele demografice, apropierea ţării de Occident rămâne o iluzie. O populaţie eterogenă, fără o tradiţie statală şi culturală unitară în limba ucraineană, este o pradă uşoară pentru audiovizualul în limba rusă. Majoritar, în Ucraina, ca şi în Republica Moldova, de altfel. Prin intermediul lui, populaţiile ex-sovietice, bulversate de prăbuşirea certitudinilor cu care fuseseră obişnuite în timpul defunctei URSS şi năucite de sărăcie, rămân captive nostalgiei şi iluziei refacerii unui imperiu mort. Mai nou, pe fondul reconfigurării Rusiei ca a doua putere globală, cu un explicit vector anti-occidental, acest audiovizual în limba rusă devine şi un puternic instrument de blocare a oricărei emancipări mentale, a oricăror idei şi iniţiative de factură occidentală.
Iar, în Ucraina, minorităţile care fac obiectul noii legi sunt rezultatul acaparării (de către URSS, în urma victoriei din 1945) a unor teritorii care n-au fost niciodată ucrainene.
În Republica Moldova, dimpotrivă. Minorităţile sunt rezultatul unor colonizări masive, produse în diferite perioade istorice. Găgăuzii apar în secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea (mai întâi, încurajaţi de otomani, pentru a ţine sub control principatul Moldovei, apoiîn urma alungării turco-tătarilor din nordul Mării Negre, de către Rusia). Rusofonii de toate naţiile sunt, la rândul lor, produsul colonizărilor ruseşti şi sovietice, care au urmărit explicit diminuarea şi chiar ştergerea identităţii româneşti a Basarabiei cucerite.
 
Însă, spre deosebire de Kiev, Chişinăul, în mod bizar, se simte foarte bine cu 80% din spaţiul audiovizual în limba rusă. Şi nu pare deloc a înţelege că, dacă reformele şi apropierea de Uniunea Europeană eşuează, aceasta se datorează faptului că mentalitatea oamenilor nu se schimbă deloc, ci rămâne ancorată în ruinele unui sovietism care nu duce nicăieri. Ba, dimpotrivă, vine în conflict deschis cu propriile lor aspiraţii: cetăţenii Republicii Moldova vor să meargă în maşini occidentale, să trăiască în locuinţe occidentale, dotate cu tot confortul occidental, să beneficieze de serviciile unui stat de tip occidental, dar să continue să gândească, să se comporte şi să acţioneze ca-n Uniunea Sovietică. Apăi – cum spunea marele om politic conservator Lascăr Catargiu –, aiasta nu se poate!...
 
Cu atât mai mult, cu cât Chişinăul ar avea motive întemeiate pentru a nu permite audiovizualului în limba rusă un spaţiu mai mare de 5%. Este adevărat că rusofonii reprezintă 20% din populaţia ţării, însă rusofoni e o categorie lingvistică şi culturală. Or, în Republica Moldova, minorităţile s-au orientat nu spre autonomia lingvistică şi culturală, ca în Uniunea Europeană, ci spre cea teritorială. Dar, pentru că Republica Moldova este şi mai eternă, şi mai fascinantă (sic!) decât însăşi România din care provine, aici minorităţile au şi autonomie teritorială – rusofonii din Transnistria au cvasi-independenţă –, şi 80% din spaţiul audiovizual, deşi nu reprezintă decât 20% din populaţie. Iar autonomia găgăuză se desfăşoară, cu binecuvântarea autorităţilor de la Chişinău, nu în limba găgăuză, ci în... rusă.
 
E absolută nevoie, şi peste Prut, de o lege ca la Kiev. Cât timp Basarabia rămâne prizoniera culturii anti-occidentale, de manipulare identitară şi de rescriere a istoriei, de scenarii conspiraţioniste şi de cultivare a unei imposibile nostalgii sovietice, ea nu are, pur şi simplu, nici o şansă. 
 
Nici măcar pe aceea a întoarcerii de la Mercedes la Volga, căci Volga de odinioară nu se mai produce nicăieri. A dispărut odată cu imperiul malefic care o crease.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

cetarnatati
15.10.2017, 10:04:55

VONCU "Nici măcar pe aceea a întoarcerii de la Mercedes la Volga, căci Volga de odinioară nu se mai produce nicăieri." Cine n-ar vrea sa aibe o Volga ca asta! https://www.youtube.com/watch?v=jqhtP4yBxlA

-4 (4 voturi)
Papa Raţă
15.10.2017, 10:36:01

Da, sdravstvuiet ... Trăiască maika Lubioşka cari de veacuri ne-a creat o Reftlikă Matroşka, pe care ne-o croim ,,stat'' ! Trăiască toţi patritonţii, lepădaţii şi netoţii, fariseii, politonţii clanomanii, mafioţii ! Şi mass-media rusească care dominnă pe-aici - pe maldafoni să-i năucească. cu doctrina lui ilici ! Iar clasa lasa cea telectuală, rătăcită-n apatie o punem să facă-n oală - hostropăţ în sindrofie Dodonei şi dodonele să ne croim aici ,,stat'' cu Tătuka în pingele şi o facem ,,democrat '' Tătukă, ce stai în tanc: de ne-atacă Europa tu sari atunce ,,la ţanc'' altfel, ne pârlesc ei jopa.. . . . . . . . .

+2 (2 voturi)
Zâna Măseluţă®
15.10.2017, 10:56:44

Papă Raţa Acum, chiar şi Poddy-lică Ar cădea-n oftică! :)

+1 (1 vot)
Nicu_4
15.10.2017, 10:58:52

atat timp cat propaganda rusa este sustinuta de stat nu va exista nici o independenta reala a RM cum nici daca nu se vor retrage trupele de ocupatie rusesti situatia nu se va schimba

+6 (6 voturi)
ion sbucium
15.10.2017, 11:44:27

Ucraina e un stat aflat in RĂZBOI nedeclarat cu Rusia, pe când R.Moldova nu e intr-o situație similara EXCEPȚIONALĂ, de aceea ce i se potrivește Kievului la moment nu i se potrivește R.Moldova, care are intre 500.000-700.000 de cetățeni moldoveni care muncesc in Rusia si isi întrețin familiile din 2-3 persoane cu banii câștigați in Rusia. Va dați seama ca in aceste familii dependente de remitențele din Rusia despre Rusia, rusi si limba rusa nu se vorbește de rău si nu vor accepta anti-rusismul, rusofobia, limitarea posturilor de radio si TV in limba rusa. Guvernul sau coaliția care ar încerca măsuri similare ca in Ucraina ar avea de pierdut multe voturi la alegeri. Din alt punct de vedere - limba rusa si azi, conform legislației lingvistice in vigoare încă din 1989, rămâne a fi LIMBA de COMUNICARE interetnica in R.Moldova si nici liberalii "unionisti" ai lui Ghimpu, nici proeuropenii din AIE n-au încercat după 2009 sa sisteze aceasta lege.

-4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările