O vacanţă pe colinele Moldovei, la prețul unui sejur în Jamaica sau Bahamas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii străini, care aleg să petreacă o săptămână în ţara noastră, trebuie să scoată din buzunare cel puţin 1.000 de euro, ofertă echivalentă cu destinaţiile exotice din lume.

Cu toate acestea, locurile pitoreşti ale Moldovei atrag, anual, în jur de 63.000 de turişti, potrivit Biroului Naţional de Statistică.

Cei mai mulţi dintre străini care ne vizitează ţara vin din Rusia (6.500 de persoane), Italia (4.000), Germania (3.500), Marea Britanie, Olanda, Bulgaria şi Israel. Turiştii au posibilitatea de a alege o vacanţă de o săptămână în Moldova, care include un traseu cu cele mai atractive locuri de vizitat.

Agenţiile de turism autohtone le propun musafirilor sejururi complete, alcătuite din excursii, ghid vorbitor în engleză, bilete de avion şi cazare la hotel. Preţul unui astfel de „capriciu" poate depăşi cu mult un tur al Europei. Pentru referinţă, o plimbare prin Chişinău costă 90 de euro, o excursie la vinăria „Chateau Vartely" - 140 de euro, la „Mileştii Mici" - 150 de euro, iar la „Purcari" - peste 170 de euro.

Cetatea Soroca, la 180 de euro

Nici vizitele la monumentele istorice nu sunt pe buzunarul oricui. O excursie la Orheiul Vechi costă 100 de euro, în timp ce la Cetatea Soroca ajunge până la 180 de euro. La aceste tarife se mai adaugă biletele de avion, dar şi cazarea. Un pat de dormit în cele mai ieftine camere de hotel se oferă la preţuri ce variază între 21 şi 30 de euro, iar turiştii care vor să doarmă în aceeaşi odaie în care a înnoptat Sarah Connor sau Steven Seagal trebuie să „jertfească" între 500 şi 2.000 de euro pentru o noapte. „Nu ducem lipsă de turişti străini, însă, dacă ar fi să facem o comparaţie cu anii precedenţi, numărul lor a scăzut simţitor. Pentru banii pe care îi dau, toţi se aşteaptă la condiţii mai bune, iar cei mai mulţi se plâng de drumurile proaste", a declarat Eugenia Scutaru, managerul unei agenţii de turism din Capitală.

Drumurile noastre și promovarea slabă

Starea infrastructurii nu este, însă, cea mai mare problemă, afirmă specialiştii. Sebastian Botnari, directorul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), susţine că vina o poartă autorităţile. „Până la drumuri precare avem de rezolvat problema vizelor, a companiilor aeriene şi a promovării ţării noastre la expoziţiile internaţionale de turism. Nu suntem promovaţi nici măcar în statele CSI, care ştiu de Moldova, ce să mai vorbim despre restul oamenilor, cărora trebuie să le arăţi ţara noastră pe hartă?", a remarcat specialistul. Cât despre serviciile agenţiilor de turism autohtone, prestate la preţuri pipărate, directorul ANAT a menţionat că „atât timp cât oficialităţile nu se vor implica în reglementarea costurilor, patronii de agenţii şi hoteluri se vor întrece la cele mai luxoase şi glamuroase oferte".

Peste 1.000 de euro pentru şapte zile

În medie, un sejur de şapte zile în Republica Moldova costă între 1.000 de euro şi poate depăşi chiar 2.000 de euro, în funcţie de costul biletului de avion şi hotelul ales. Cu acelaşi preţ, agenţiile de turism din afară propun oferte de vacanţă în cele mai exotice destinaţii. Un pachet în Cuba poate fi cumpărat cu 1.100 de euro, preţ ce include transport aerian din Bucureşti, o cameră în hotel de 5 stele cu vedere la ocean şi servicii „all inclusive". Cu 400 de euro mai mult puteţi admira frumuseţea insulelor Bahamas sau tărâmurile de basm din Jamaica. Acelaşi preţ, însă pentru două persoane, vă oferă un sejur de vis pe plajele din Tunisia sau Dubai, cost ce include cazare în hotel de 6 stele, mic dejun şi bilete de avion. Agenţiile de turism mai operează şi cu „oferte fierbinţi" pentru destinaţii exotice, chilipir care nu e valabil şi pentru odihna în Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite