Oaza de catolicism din centrul Orheiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călugăriţa Mihaela, originară din India, şi-a găsit liniştea la Orhei
Călugăriţa Mihaela, originară din India, şi-a găsit liniştea la Orhei

Locuitorii oraşului se mândresc cu un locaș de cult maestuos, asemeni unei catedrale occidentale.

Pe strada Vasile Mahu din centrul Orheiului se înalţă un edificiu somptuos pe care e imposibil să nu-l remarci. La prima vedere, biserica romano-catolică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului" pare ruptă dintr-o vedere a unui cartier european. Locaşul este înconjurat de un gard înalt din fier forjat, dar şi de multă linişte. E joi după masă şi, pentru că slujba s-a încheiat demult, doar paznicul şi camaradul său, un dulău mare şi negru, mai animează curtea spaţioasă. E tihnă şi în interiorul bisericii. Sala de rugăciuni luminoasă adăposteşte scaune din lemn, căptuşite cu velur roşu, şi zeci de icoane. Sfeşnicele sunt înlocuite de vaze înalte cu flori. Caracteristice stilului neogotic sunt şi frescele, iar personajele pictate pe vitralii nu au chipuri.

O FAMILIE ECUMENICĂ

Biserica romano-catolică din centrul Orheiului e veche de mai bine de un secol. Sfântul locaş a fost ridicat în anul 1914 de către Cezarina Dobrovolskaya pentru comunitatea catolică din oraş, compusă în mare parte din polonezi, lituanieni şi nemţi. „Cezarina era o catolică lituaniană, iar soţul ei - un nobil rus ortodox. Ambii erau creştini cu suflet mare şi fiecare a ctitorit câte un locaş de cult în Orhei. Ea - unul catolic, iar el - biserica ortodoxă din Brăviceni. După zece ani, Cezarina Dobrovolskaya a murit, iar cavoul ei se află aici, în biserică", povesteşte măicuţa Mihaela, o indiancă veselă şi senină.

Vedere de la începutul secolului XX

FOTO: Vedere de la începutul secolului XX

Călugăriţa mărturiseşte că nu a crezut niciodată că viaţa o va duce atât de departe de familia sa. „De doi ani n-am mai fost acasă, în India. Mi-e dor de cei dragi, dar m-am obişnuit cu oamenii de-aici. Mai greu a fost să mă acomodez cu iernile reci din Moldova", recunoaşte ea, zâmbind.

La biserica din Orhei slujesc doi preoţi şi două măicuţe, toţi adunaţi de prin diferite coţuri ale lumii. Un părinte este originar din Germania, altul a venit tocmai de pe insulele Fiji, cea de-a doua călugăriţă s-a mutat din România.

REDESCHISĂ ÎN 2008

În perioada sovietică, biserica romano-catolică a avut aceeaşi soartă ca şi celelalte locaşuri sfinte de la noi. Clădirea a fost pângărită şi parţial distrusă, fiind transformată în sală de sport ca să ajungă, în cele din urmă, un depozit ordinar. Datorită voinţei părintelui Klaus Kniffki, biserica a fost retrocedată în 2005 micii comunităţi catolice rămase în Orhei, iar în 2008 a fost redeschisă după renovare. „Câţiva arhitecţi veniţi din Sankt Petersburg au lucrat trei ani în continuu, străduindu-se să păstreze acelaşi stil şi să refacă elementele iniţiale. S-a căutat până şi piatră de aceeaşi nuanţă gălbuie şi cu porozitatea celei iniţiale", ne povesteşte paznicul, mărturisind că, de dragul acestui splendid locaş s-a convertit şi el la credinţa catolică.

Aşa arată azi catedrala catolică din Orhei

FOTO: Aşa arată catedrala după reconstrucţie

Cinci zile pe săptămână la catedrala catolică au loc slujbe religioase şi, de fiecare dată, vin aceeaşi oameni. „La început, foarte puţini ne treceau pragul şi eram dezamăgiţi. Astăzi avem vreo 30 de enoriaşi, îi cunoaştem pe toţi şi ne bucurăm când vine cineva nou. Părintele nu dă pe nimeni afară, chiar dacă nu este catolic", ne asigură maica Mihaela.

BISERICI CATOLICE ÎN TOATĂ ŢARA

Potrivit Episcopiei Romano-Catolice Chişinău, în Moldova există 16 biserici ale acestui cult, majoritatea redeschise în ultimul deceniu. Trei dintre acestea se află în Chișinău, iar restul -prin raioane. Printre ultimele locașuri ridicate se numără biserica romano-catolică din Ungheni. Slujbele se oficiază aici în rusă şi poloneză, iar, pentru cele șapte familii din Sculeni care vin la ceremoniile religioase, în română. În 2010 a fost înfiinţată și Biserica „Sfinţii Arhangheli" din Bălţi, singurul locaș de cult romano-catolic din municipiu, care se află pe teritoriul parcului central din oraș. Biserica a fost ridicată timp de mai bine de zece ani.

Citeşte şi:

Orheiul Vechi, muzeul de sub cerul liber al Moldovei

Locul unde cobori pentru a te înălţa

Meleagul unui vin de legendă

Târgul care stă pe o comoară medievală

Conacul armeanului care a lucrat împotriva noastră

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite