Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Obligativitatea de a purta măşti în spaţiile publice deschise din Chişinău, contestată în instanţă

1
23 Nov 2020 12:20:57
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO simbol sursa belnovosti.by
FOTO simbol sursa belnovosti.by

Hotărârea Comisiei municipale extraordinare în sănătate publică, prin care s-a instituit obligaţia de a purta mască de protecţie şi în spaţiile publice deschise din Chişinău, a fost contestată în judecată de un birou de avocaţi. Potrivit avocatului Iulian Rusanovschi, hotărârea este ilegală, iar obligativitatea instituită – neconstituţională, transmite IPN.

„În primul rând, prin această măsura se încalcă grav dreptul constituţional la liberă circulaţie şi la viaţa privată, drepturi ce pot fi îngrădite doar prin legi adoptate de Parlament, conform deciziei Curţii Constituţionale din 23 iunie 2020. Mai apoi, prin aceasta hotărâre nu se urmăreşte lupta cu răspândirea COVID-19, din simplu motiv că în viziunea Comisei, oamenii pot purta orice fel de măşti (cârpe), important e ca să aibă ceva peste gură. Oamenii poartă aceeaşi mască săptămâni întregi şi se intoxică de la mizeria depusă pe ea. Acest factor nu are importanţă pentru autorităţi. Dezgustător şi abuziv. Asemenea norme sfidează orice principiu de ierarhie legislativă şi vădesc tendinţele autoritare ale membrilor Comisiei, tendinţe care trebuie oprite prin revocarea hotărârii de către instanţa de judecată competentă”, susţine Iulian Rusanovschi.

În opinia sa, cei care vor să lupte cu acest virus, trebuie să întărească imunitatea grupului de risc – persoane peste 50 de ani. Şi anume, prin compensarea preparatelor medicamentoase ce conţin vitamine, zinc şi prin alte metode similare. „Nu poţi lupta cu un virus prin metode disperate, barbare şi bolşevice. În ţări ca Bulgaria, Danemarca, Suedia, Olanda, unde măştile nu sunt obligatorii nici în spaţii închise, rata îmbolnăvirilor este net inferioară faţă de Republica Moldova”, mai menţionează avocatul.

Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chişinău a emis pe 20 noiembrie o hotărâre prin care purtarea măştilor de protecţie a devenit obligatorie în toate spaţiile publice deschise, pe întreg teritoriul municipiului, pentru toate categoriile de persoane. De asemenea, măsura de protecţie prin acoperirea nasului şi gurii rămâne valabilă pentru spaţiile închise, inclusiv în transportul public. Masca trebuie să acopere gura şi nasul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Coco
23.11.2020, 14:35:29

IPOCRITII Lăutari cu gâturi groase, bucatari cu pântic mare Se intrec la-antrenamente pentru-a nunții animare. Langa ei umflat in pene Socrul mare se excită Ca sa facă-o nuntâ tare pentru nora buimacită. Prim-ministrul vasazică are dreptul la petreceri Si va-ntâmpina alaiul cu ciocane si cu seceri Ca sa-i placă lu' Primarul ce-are-n grijă Chisinăul Printre vremuri negrozave care moaie ciocălâul. Dup-aceea-n alta parte, asteptat cu mese-ntinse Cel Oleacă presedinte cu 50 de grame-mpinse Pe gâtlej, la repezeală, ii gaseste consolare Printre-nghițituri sorbite rusa din vocabulare. S-amintim si de-un fost miting, nu-n chiar miile dorite Ce-a dus la aglomeratii de multimi nepastorite, S-atunci ce va freaca grija si ce autoritate Mai aveti ca sa pretindeti portul măștii-n unitate? Unul face nuntă mare, altu-i cu pomană-n praznic, Cand ne spun de izolare e ca stâna cu lup paznic. Toate-s deci de-a-ndoaselea și-am ajuns unde-am ajuns Prin covid vom fi si noi un celebru popă tuns.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările