Actualitate

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Ofiţerii CNA au găsit la domiciliul unui funcţionar de la CRIS „Registru“ peste 500 de paşapoarte sovietice

0
4 Aug 2014 10:34:18
Autor: Andrei Rizescu
Paşapoartele sovietice erau utilizate pentru falsificarea actelor de identitate Foto: Adevărul
Paşapoartele sovietice erau utilizate pentru falsificarea actelor de identitate Foto: Adevărul

Şeful vizat şi o subalternă ar fi utilizat datele din aceste paşapoarte pentru a perfecta acte de identitate false unor indivizi care nu au dreptul de a beneficia de cetăţenia Republicii Moldova şi sunt daţi în urmărire internaţională prin Interpol.

UPDATE, ora 15.05: Şeful Secţiei de documentare şi evidenţă a populaţiei sectorul Râşcani din Capitală vizat în cazul celor 500 de paşapoarte de tip sovietic găsite de către ofiţerii CNA asupra lui a primit astăzi 25 de zile de arest la domiciliu. Subalterna sa, care a fost implicată în acţiunile de falsificare, a primit 20 de zile de arest în izolatorul CNA. Hotărârea a fost adoptată astăzi de către un magistrat de la Judecătoria Buiucani.

Ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie şi procurorii au găsit peste 500 de paşapoarte de tip sovietic la domiciliile şefului Secţiei de documentare şi evidenţă a populaţiei din sectorul Râşcani al Capitalei şi al subalternei sale din birou. Din datele anchetatorilor, cei doi funcţionari ar fi utilizat datele din aceste paşapoarte pentru a perfecta acte de identitate false unor indivizi care nu au dreptul de a beneficia de cetăţenia Republicii Moldova şi sunt daţi în urmărire internaţională prin Interpol.

Totodată funcţionarii vizaţi ar mai fi folosit nişte certificate de naştere, tot falsificate, pe numele unor persoane care au emigrat mai demult din Republica Moldova. Aceştia făceau uz de declaraţiile de pierdere a paşapoartelor de tip sovietic şi falsificau cartelele de evidenţă a eliberării acestor paşapoarte, în care erau încleiate fotografiile din tinereţe ale aceloraşi persoane, fiind înscrise seria şi numărul de paşaport fost-sovietic ale emigranţilor în cauză. 

Cei doi funcţionari au fost reţinuţi pentru 72 de ore după ce vineri au fost percheziţionaţi de ofiţerii CNA la sediul Secţiei Evidenţă şi Documentarea Populaţiei a sectorului Râşcani şi la domicilii. Aceştia sunt vizaţi în două dosare penale pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi fals în acte publice. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă între 2 şi 6 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările