Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Olandezul care riscă detenţie pe viaţă în Moldova după ce a exploatat sexual doi copii din Cahul, eliberat din arest

0
9 Dec 2019 12:52:19
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO simbol
FOTO simbol

Demersul procurorilor de prelungire a arestului preventiv în privinţa cetăţeanului Olandei, care a abuzat sexual doi copii din Cahul, a fost respins de Judecătoria Cahul. Procurorii consideră ilegală această încheiere judecătorească şi anunţă că vor reacţiona în limitele prevăzute de lege.

Şedinţa de judecată a avut loc duminică, 8 decembrie 2019, aşa cum expira măsura preventivă menţionată. Însă, completul de judecată a respins demersul procurorilor PCCCOCS, dar a dat curs solicitării avocatului inculpatului şi a revocat măsura preventivă arestul preventiv, în liberarea provizorie sub control judiciar.
 
Inculpatul cu vârsta de 60 de ani riscă pedeapsa cu închisoarea de la 15 la 20 de ani sau detenţie pe viaţă. După extrădarea olandezului din Georgia în Republica Moldova, acesta s-a aflat în arest preventiv, până în şedinţa preliminară în instanţa de fond.
 
Amintim, inculpatul este dat în căutare de autorităţile europene şi a fost extrădat la Chişinău, din Georgia, la solicitarea procurorii PCCOCS. Procurorii îl învinuiesc de exploatarea sexuală a doi copii în anii perioada 2015-2018 – băieţi care la comiterea faptei aveau vârste cuprinse între 5 şi 10 ani şi care provin dintr-o familie cu patru copii.  Abuzul a continuat şi în România, unde învinuitul invita familia în ospeţie. Ulterior, acesta a obţinut o procură notarială, care-i permitea să circule cu copilul în afara ţării fără părinţii acestuia.
 
Crima de care este învinuit cetăţeanul străin a fost comisă pe fundalul adresării părinţilor la diferite persoane din sat pentru ca să-i ajute la achitarea creditului bancar pentru noua casă. În context, au intervenit şi persoane străine care se aflau în sat, cu scopul să-i ajute. Unul din aceştia a fost şi inculpatul, care însă a promis că-i va ajuta la reparaţia noii case. Ajutorul promis nu a fost acordat, în schimb şi-ar fi camuflat crima printr-o relaţie de încredere cu familia, aşa cum îi ducea pe copii la distracţii.
 
Procurorii pentru combaterea criminalităţii organizate şi cauze speciale l-au trimis pe inculpat în judecată după ce autorităţile au fost sesizate de către notarul care i-a eliberat procura în baza căreia putea circula cu copiii în afara ţării, fără părinţii acestora, dar şi ca urmare a sesizării primăriei din sat, care a convocat o comisie şi a cerut anularea procurii.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările