Din acest an, Institutul Oncologic va fi alimentat cu energie solară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducerea Institutului Oncologic vrea ca energia regenerabilăsă acopere 15% din consumul anual de electricitate al spitalului. FOTO: Dumitru Goncear
Conducerea Institutului Oncologic vrea ca energia regenerabilăsă acopere 15% din consumul anual de electricitate al spitalului. FOTO: Dumitru Goncear

1.160 de module fotovoltaice vor fi puse în funcţiune în luna august la Institutul Oncologic.                           În felul acesta conducerea spitalului vrea să economisească 15% din electricitatea consumată anual.

Din vară, Institutul Oncologic va fi primul spital din Moldova alimentat cu energie solară. Astfel, în august vor fi puse în funcţiune toate cele 1.160 de panouri fotovoltaice care ar trebui să producă aproape 300.000 kWh pe an. „Toate echipamentele sunt aduse din Japonia. Panourile solare acoperă o suprafaţă totală de vreo 9.000 de metri pătraţi. Vom putea să acoperim cu ele 15% din consumul de electricitate al spitalului“, a declarat directorul Institutului Oncologic, Victor Cernat.

Cu panourile solare vrem să acoperim 15% din consumul de electricitate al spitalului. Victor Cernat, directorul Institutului Oncologic

Energie din două surse 

O parte dintre modulele fotovoltaice au fost instalate pe acoperişul policlinicii din incinta spitalului, iar restul urmează să fie montate pe blocul principal (3.340 de metri pătraţi) şi la nivelul solului (pe o porţiune de 3.960 de metri pătraţi). „Panourile pe care le instalăm au o capacitate de preluare a energiei solare de 15% şi produc până la 250 de waţi fiecare. În zilele noroase, capacitatea panourilor scade cu 50-60%“, susţine Norimasa Usuda, unul dintre cei cinci specialişti japonezi care instalează noile dispozitive energetice.

El a adăugat că pentru a fi puse în funcţiune urmează să fie montat un regulator de încărcare solar şi convertorul care transformă curentul direct în curent alternativ, astfel încât să poată fi folosit pentru echipamentele electrice din spital. „După ce instalăm întreg sistemul fotovoltaic, vom face racordurile la reţeaua Union Fenosa. Pe vreme bună, Institutul Oncologic va fi alimentat de la soare, iar când e urât afară energia va veni din reţeaua naţională. Comutarea se va face din staţia pe care o deschidem aici, în curte“, a precizat şi Sosorhang Hung, un electrician cambodgian care supervizează lucrările.

Pe vreme bună Institutul va fi alimentat de la soare, iar când e urât afară energia va veni din reţeaua naţională. Sosorhang Hung, electrician

Proiect finanţat de Guvernul Japoniei 

Potrivit vicedirectorului Institutului Oncologic, Ion Rangu, consumul total de energie al spitalului e de circa 2 milioane kWh pe an. Sistemul fotovoltaic costă circa 5 milioane de dolari, bani care au fost asiguraţi în 2010 printr-un grant oferit de Agenţia Japoneză pentru Cooperare Internaţională (JAICA). „Proiectul ne-a venit din toamnă, dar instalarea propriu-zisă a panourilor a început în urmă cu o lună. Partea bună e că nu trebuie să întoarcem ceva din banii de la JAICA“, a adăugat Rangu.

139,3 tone pe an este cantitatea de emisii de dioxid de carbon care vor fi reduse după ce sistemul fotovoltaic de la Institutul Oncologic va fi pus în funcţiune.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite