ONG: Deţinuţii care vorbesc despre ilegalităţile din penitenciar se aleg cu dosare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul-şef a fost condamnat la închisoare de Tribunalul Dolj

În puşcăriile din Moldova deţinuţii nu se supun gardienilor, ci grupărilor criminale conduse de aşa-zişii „hoţi în lege”. Aceştia deţin controlul şi îşi impun propriile reguli, cu acordul tacit al administraţiei. Deţinuţii care refuză să li se supună sau încearcă să vorbească despre ilegalităţile din penitenciar, sunt pedepsişi. Sunt crunt bătuţi şi chiar se aleg cu dosare penale fabricate.

 Despre aceasta a vorbit Vitalie Czine, preşedintele organizaţiei neguvernamentale „Genavavita”, care apără drepturile deţinuţilor şi foştilor deţinuţi.

„Un om care ajunge acolo trebuie să trăiască în lumea lor, trebuie să trăieşti din furat. Acolo se formează grupări, care îi fură pe oameni când ies. Dacă nu vrei să susţii aceste „legi”, eşti maltratat sau ţi se deschid dosare penale”, a spus Vitalie Czine într-o conferinţă de presă la IPN.

Potrivit preşedintelui ONG-ului, administraţia acceptă controlul impus de autorităţile criminale în penitenciare pentru că ar avea de câştigat, inclusiv ar avea beneficii financiare din sumele adunate de aceste grupări în fondul comun al deţinuţilor, aşa-numitul „obşeac”. Deţinuţii trebuie să plătească pentru totul, de exemplu dacă vor să doarmă pe pat sau dacă vor să privească televizorul.

În conferinţă, preşedintele „Genavavita” a prezentat înregistrări video pe care i le-a transmis un deţinut din Penitenciarul nr.2 din Lipcani, în care acesta vorbeşte despre condiţiile proaste de detenţie, dar şi despre faptul că în respectivul penitenciar, cu buna ştiinţă a administraţiei, autorităţile criminale, aşa-zişii „blatnye”, cultivă cânepă şi prepară tărie.

Vitalie Czine spune că, după ce administraţia a aflat că deţinutul i-a transmis imagini video cu cânepa crescută în penitenciar, i s-a fabricat un dosar penal, fiind învinuit că ar fi lovit un gardian, lucru negat de deţinut, dar şi de alţi colegi de celulă. Vitalie Czine spune că prin acest dosar se urmăreşte modificarea regimului de detenţie pentru respectivul deţinut, pe unul mai sever, şi, în consecinţă, transferarea acestuia la un alt penitenciar. Preşedintele „Genavavita” a depus plângere la Departamentul Instituţiilor Penitenciare şi la Procuratura Generală. Dacă nu vor interveni, este hotărât să se adreseze instanţelor internaţionale.

Vitalie Czine spune că persoanelor care au încălcat legea şi au ajuns după gratii trebuie să li se ofere şansa să se reintegreze în societate după ce îşi ispăşesc pedeapsa. Statul ar trebui să le ofere susţinere şi protecţie celor care nu vor să se alăture grupărilor criminale. În cazul unor infracţiuni mai puţin grave, ar fi oportună înlocuirea detenţiei cu obligativitatea de a recupera prejudiciul cauzat. Dacă aceşti oameni ar fi puşi să muncească, ar avea de câştigat şi statul, şi societatea, a conchis activistul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite