ONU a votat pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea Generală ONU a votat proiectul de rezoluţie propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Documentul a fost votat de 64 de state, contra s-au expus 15, iar 83 de state s-au abţinut. Dezbaterea documentului a avut loc vineri, 22 iunie, transmite IPN.

Prezentând proiectul rezoluţiei de la tribuna ONU, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Tudor Ulianovschi, a menţionat că documentul nu trebuie calificat drept un gest neprietenesc faţă de altă ţară. „Prezenţa continuă a trupelor ruseşti şi a armamentului pe teritoriul Republicii Moldova fără acordul său nu e doar incompatibil cu independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralitatea sa permanentă, ci i cu dreptul internaţional şi cu prevederile Cartei ONU", a spus ministrul.

Reprezentantul Federaţiei Ruse la ONU, Dmitri Polianski, a solicitat amânarea dezbaterii rezoluţiei argumentând că în respectivul proiect nu e nimic nou şi că rezoluţia va avea un impact negativ asupra procesului de apropiere a celor două maluri ale Nistrului şi asupra progresului înregistrat de ceva timp în reglementarea transnistreană. El a mai spus că în Moldova, la nivel de conducere nu există consens, în contextul în care preşedintele ţării, Igor Dodon, a criticat iniţiativa, care este a guvernării. Solicitarea acestuia a fost însă respinsă de majoritatea delegaţilor.

În textul rezoluţiei sunt trecute în revistă angajamentele luate de Rusia în cadrul summitului OSCE de la Istanbul din 1999, cu privire la retragerea armamentului şi a trupelor dislocate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În document se subliniază că este vorba de militarii ruşi din grupul operativ şi nu de trupele ruse de menţinere a păcii. Proiectul de rezoluţie a avut drept coautori: Canada, Republica Cehă, Georgia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Marea Britanie şi Ucraina.

Alături de Moldova, printre ţările care au votat pentru retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul ţării se numără: SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie, România, Ucraina, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveţia, Vanuatu etc. Împotriva adoptării rezoluţiei au votat: Armenia, Belarus, Bolivia, Burundi, Cuba, Coreea de Nord, Iran, Myanmar, Nicaragua, Rusia, Sudanul de Sud, Sudan, Siria, Venezuela şi Zimbabwe.

Premierul Pavel Filip a menţionat într-un comentariu pe pagina sa oficială de Facebook, că le este recunoscător celor 64 de state care au susţinut dorinţa de a se respectata suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării. „E o decizie istorică şi poate cea mai importantă de la obţinerea independenţei. E un succes al diplomaţiei moldoveneşti, al Guvernului, dar mai presus, al ţării noastre şi al tuturor oamenilor de aici”, a scris premierul.

Într-un comunicat de presă al Guvernului se aminteşte că această iniţiativă a fost formulată de către prim-ministrul Pavel Filip în discursul său rostit de la tribuna Adunării Generale a ONU la 22 septembrie 2017.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite