Parcul Ţaul prinde viaţă după un secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vara trecută, a început reabilitarea parcului dendrologic din satul Ţaul, aflat în stare avansată de degradare. Deşi au primit câteva milioane de la stat, autorităţile locale spun că suma este insuficientă.

După ce a trecut în gestiunea primăriei din localitate, în vara lui 2013, monumentul peisagistic „Parcul din satul Ţaul“ a început să se schimbe la faţă. „Lupt pentru această bijuterie din 2007. E o mândrie a ţării şi ar putea deveni un loc unic în Europa. Vrem să facem aici un centru turistic cu numeroase atracţii: muzeu, sanatoriu, grădină zoologică, pârtie pentru schi, hoteluri. Sperăm ca în decurs de trei ani să reabilităm complexul în totalitate“, vorbeşte entuziasmat Mitrică Andronii, primarul satului Ţaul.

TREI KILOMETRI DE GARD

Ideea de a readuce la viaţă cel mai mare parc dendrologic al ţării există încă din anul 2000, când o echipă de arhitecţi, restauratori, constructori şi dendrologi a cercetat zona şi a elaborat conceptul ştiinţific de reanimare a ariei protejate de stat. „Am muncit mult, am primit şi diplome, dar documentul a fost dat uitării. Abia nu demult s-au găsit bani şi a început lucrul“, îşi aminteşte Igor Apostolov, arhitect-şef la institutul de stat de proiectări Ruralproiect.

Convenţional, teritoriul de 46 de hectare a fost divizat în Parcul de Sus, unde se află conacul Pommer şi o reţea de alei şi grădini, şi Parcul de Jos – o pădure cu arbori caracteristici diferitor zone geografice. Lucrările au fost împărţite în trei etape, iar în noiembrie 2013 s-a încheiat prima fază – restaurarea gardului. „Are o lungime de trei kilometri, e din cărămidă, metal forjat şi sârmă, cu elemente de epocă şi fragmente originale din gardul vechi“, precizează arhitectul.

image

Foto: Gardul şi poarta au fost terminate în luna noiembrie 2013

Proiectul pentru cea de-a doua etapă a fost finalizat şi aprobat, însă lucrările vor demara în primăvară, după încheierea expertizei de stat. „Va fi amenajat drumul de acces pentru automobile, cu parcare şi iluminare, va fi renovată clădirea administrativă. Conacul va fi restaurat cu aceleaşi materiale: piatră de Cosăuţi, cărămidă şi ţiglă ceramică Marseille. Casa-muzeu va găzdui expoziţii despre viaţa boierului Pommer, istoria parcului şi a satului. Tot în a doua etapă, urmează să fie reabilitat Parcul de Sus. Parcul de Jos şi celelalte clădiri sunt prevăzute în faza a treia“, mai spune Igor Apostolov.

ARBORI EXOTICI, HAVUZ ŞI GRĂDINĂ ZOOLOGICĂ

Colegului său, Victor Chiosa, arhitect-şef la compania subcontractată Patium Design, susţine că parcul îşi va recăpăta imaginea de acum un secol. „Fondul dendrologic, de circa 170 de specii de arbori şi arbuşti coniferi şi cu frunza lată, va fi restabilit complet. Talentatul decorator Vladislavschi-Padalco a adus aici specii exotice din toate colţurile lumii: forme rare de molizi, pin de Crimeea, brad Douglas şi canadian, ienupăr de Virginia, stejar roşu american. A sădit arborii pe sectoare, în trepte de-a lungul aleilor, le-a creat condiţii speciale. Astăzi, majoritatea sunt distruşi, fiindcă parcul a trecut dintr-o mână în alta“, afirmă specialistul.

Pe insuliţa lacului din vale va reapărea foişorul de pe vremuri. De asemenea, va renaşte havuzul din faţa conacului şi grădinile cu specii variate de flori. Mica grădină zoologică a fost deja repopulată cu fazani, căprioare, păuni, vulturi. „ E un obiect turistic deosebit, de aceea lucrările trebuie să fie de calitate. Conform normelor, un hectar de parc ar trebui să fie îngrijit de zece persoane, respectiv, e nevoie de peste 500 de angajaţi. Astăzi, la Ţaul lucrează doar patru oameni, nici măcar iarba nu e cosită adecvat“, adaugă Victor Chiosa. 

image

Foto: Conacul şi parcul, amenajate la începutul secolului 20, se află într-o stare deplorabilă

MAI SUNT NECESARE 130 DE MILIOANE

Potrivit proiectului implementat prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord, pentru reabilitarea complexului de la Ţaul au fost alocaţi 23,3 milioane de lei din Fondul Naţional de Dezvoltare. Pentru gard au mers 5,4 milioane, iar restul sunt destinaţi pentru a doua etapă a lucrărilor, inclusiv 10 milioane pentru restaurarea conacului. Banii sunt, însă, insuficienţi. „Ca s-o scoatem în capăt, avem nevoie de încă peste 130 de milioane de lei. Vrem să colaborăm cu ambasadele altor state şi să atragem finanţatori internaţionali. Dacă nu alergi, nu obţii nimic“, conchide primarul Mitrică Andronii.

Cel mai mare parc din Basarabia

Parcul din satul Ţaul, raionul Donduşeni, a fost amenajat în anii 1901-1904 de talentatul pomicultor-decorator Ipolit Vladislavschi-Padalco, pe moşiile cumpărate de la mici proprietari de către bancherul Andrei Pommer (1851-1912), originar din Grecia şi căsătorit cu fiica unui nobil din Cuhureştii de Sus. Complexul de 46 de hectare este cel mai mare din Basarabia, cu peste 150 de specii de arbori, arbuşti, liane şi o reţea de alei de peste 12 kilometri. Monumentul se află sub ocrotirea statului din 1956, însă, de-a lungul anilor a suferit intervenţii atât reşedinţa boierului, cât şi celelalte elemente arhitecturale, multe dintre care au fost demolate. Astăzi complexul este într-o stare jalnică.

image

Schiţă de proiect de reabilitare a Parcului de Sus

Parcul de Sus concentreză principalele puncte de atracţie ale complexului de la Ţaul: conacul boieresc, bucătăria albă şi cea neagră, vila, casa pentru oaspeţi, remiza pentru trăsuri, gheţăria şi hambarele. În faţa conacului boieresc se va afla o platformă cu havuz, alei circulare, gazon, garduri verzi, lumini şi 50 de bănci. Pe partea dreaptă a clădirii va fi o grădină permanentă, mica grădină zoologică, alpinarium, rosarium şi turnul de apă. Atât aleea principală, cât şi cea pe unde intrau altădată trăsurile vor fi pavate cu plăci decorative, iar celelalte – cu pietriş mărunţit. În spatele conacului Pommer se întinde Parcul de Jos şi lacul.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite