Parlamentul nu şi-a onorat promisiunile şi a dezamăgit societatea civilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe organizaţii non-guvernamentale au înscenat o ceremonie funerară în care au „îngropat” legile pe care Parlamentul nu le-a adoptat, deşi acestea vizează sfere importante de activitate: sănătatea publică, pluralismul în mass-media şi transparenţa în procesul decizional.

Reprezentanţii ONG-urilor le-au cerut deputaţilor să nu-şi ridice salariile pentru sesiunea de toamnă a legislativului, în care practic nu au activat, transmite IPN.

Chiar dacă în Republica Moldova mor anual 5600 de persoane din cauza fumatului şi a expunerii la fumul de ţigară, Parlamentul nu a votat pachetul de legi privind controlul tutunului care ar fi reglementat accesul şi distribuţia pachetelor de ţigări pe piaţă, a remarcat vicepreşedintele Consiliul Naţional al ONG-urilor din Republica Moldova, Ghenadie Ţurcanu.

Parlamentul nu a votat nici legea cu privire la transparenţa finanţării partidelor în campania electorală. Secretarul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte, Nicolae Panfil, a spus că primul lucru pe care îl va întreba pe un candidat la alegerile din acest an este de unde ia banii pentru a-şi finanţa activitatea electorală. Nici legea transparenţei proprietarilor instituţiilor media nu s-a bucurat de atenţie din partea Legislativului. Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, a subliniat că neadoptarea acestui proiect de lege poate duce la spălarea creierului societăţii, întrucât este posibil ca toate instituţiile mass-media să fie subordonate unui singur proprietar.

Secretarul general al Consiliului ONG-urilor, Antoniţa Fonari, a declarat că guvernarea cu bună ştiinţă a minţit poporul, luându-şi anumite angajamente pe care nu le-a mai onorat. „Aici moare încrederea mea în această guvernare şi în această coaliţie. Au avut pe agendă doar subiecte cum să ne mintă, cum să-şi angajeze şi să-şi îmbogăţească rudele. Ne luăm rămas bun de la aceste documente şi putem pune cruce pe încrederea noastră în aceste persoane”, a subliniat Antoniţa Fonari.

Preşedintele Consiliul Naţional pentru Participare (CNP), Sergiu Ostaf, a declarat că în următoarele 40 de zile societatea civilă va prezenta informaţii despre deputaţi şi despre miniştri, despre interesele acestora şi proprietăţile lor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite