Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Parlamentul nu şi-a onorat promisiunile şi a dezamăgit societatea civilă

0
22 Oct 2014 16:16:01
Autor: Adevărul Moldova
ONG-uri în faţa Parlamentului
ONG-uri în faţa Parlamentului

Mai multe organizaţii non-guvernamentale au înscenat o ceremonie funerară în care au „îngropat” legile pe care Parlamentul nu le-a adoptat, deşi acestea vizează sfere importante de activitate: sănătatea publică, pluralismul în mass-media şi transparenţa în procesul decizional.

Reprezentanţii ONG-urilor le-au cerut deputaţilor să nu-şi ridice salariile pentru sesiunea de toamnă a legislativului, în care practic nu au activat, transmite IPN.
Chiar dacă în Republica Moldova mor anual 5600 de persoane din cauza fumatului şi a expunerii la fumul de ţigară, Parlamentul nu a votat pachetul de legi privind controlul tutunului care ar fi reglementat accesul şi distribuţia pachetelor de ţigări pe piaţă, a remarcat vicepreşedintele Consiliul Naţional al ONG-urilor din Republica Moldova, Ghenadie Ţurcanu.
 
Parlamentul nu a votat nici legea cu privire la transparenţa finanţării partidelor în campania electorală. Secretarul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte, Nicolae Panfil, a spus că primul lucru pe care îl va întreba pe un candidat la alegerile din acest an este de unde ia banii pentru a-şi finanţa activitatea electorală. Nici legea transparenţei proprietarilor instituţiilor media nu s-a bucurat de atenţie din partea Legislativului. Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, a subliniat că neadoptarea acestui proiect de lege poate duce la spălarea creierului societăţii, întrucât este posibil ca toate instituţiile mass-media să fie subordonate unui singur proprietar.
 
Secretarul general al Consiliului ONG-urilor, Antoniţa Fonari, a declarat că guvernarea cu bună ştiinţă a minţit poporul, luându-şi anumite angajamente pe care nu le-a mai onorat. „Aici moare încrederea mea în această guvernare şi în această coaliţie. Au avut pe agendă doar subiecte cum să ne mintă, cum să-şi angajeze şi să-şi îmbogăţească rudele. Ne luăm rămas bun de la aceste documente şi putem pune cruce pe încrederea noastră în aceste persoane”, a subliniat Antoniţa Fonari.
 
Preşedintele Consiliul Naţional pentru Participare (CNP), Sergiu Ostaf, a declarat că în următoarele 40 de zile societatea civilă va prezenta informaţii despre deputaţi şi despre miniştri, despre interesele acestora şi proprietăţile lor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările