Patriarhul rus la Chişinău, cu fast şi falsuri istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preafericitul Chiril a venit pentru a doua oară în Republica Moldova, de această dată pentru a blagoslovi „poporul moldovenesc“ cu ocazia celor 200 de ani de prezenţă a Bisericii Ortodoxe Ruse în acest spaţiu.

Preafericitul Chiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, a fost întâmpinat la Chişinău cu onoruri militare, porumbei şi covoare de flori. A fost tratat ca un şef de stat: s-a întâlnit cu conducerea ţării şi cu liderii celor mai mari partide, a fost cazat într-un apartament cu mobilă aurită la Reşedinţa de Stat, a avut parte de o recepţie oficială dată de preşedintele Republicii Moldova şi a fost păzit de sute de poliţişti. Doar o mână de unionişti au protestat, scandând: „Chiril, nu uita, Basarabia nu-i a ta“. 

„Suntem o familie ortodoxă mare“

Chiar pe Aeroportul Chişinău, înaltul ierarh rus a declarat că a venit să se roage pentru prezentul şi viitorul Republicii Moldova. „Cred că puterea şi mila Domnului vor ajuta poporul moldovenesc să depăşească problemele. Ne vom ruga din toată inima pentru această ţară. Suntem o familie ortodoxă mare, suntem uniţi de sentimentul solidarităţii, al dragostei. Şi la greu, şi la bine suntem împreună“, a declarat Înaltul Ierarh.

Acest eveniment marchează, de fapt, 200 de ani de ocupaţie rusească. N-am avut noi biserică până atunci? Nu eram încreştinaţi? preot Ioan Cosoi, Mitropolia Basarabiei

Prilejul oficial al vizitei pastorale de trei zile în Republica Moldova a fost serbarea a 200 de ani de la înfiinţarea Eparhiei Chişinăului şi a Hotinului (predecesoarea Mitropoliei Moldovei). Sâmbătă, Patriarhul Chiril a participat la un concert organizat cu această ocazie la Chişinău şi a vizitat Mănăstirea Căpriana, unde s-a închinat la mormântul Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, primul ierarh al eparhiei.

Istorici: „Manipulează opinia publică“

În discursul rostit de pe scena Palatului Naţional, înaltul prelat a subliniat rolul Patriarhiei Ruse la dezvoltarea religioasă şi culturală a Basarabiei: „Evenimentele de acum 200 de ani au însemnat o nouă etapă în organizarea Bisericii Ortodoxe din Moldova după zeci de ani de dezorganizare şi de pierdere a structurii bisericeşti. În Moldova lipseau şcolile şi instituţiile culturale atât de necesare pentru dezvoltarea vieţii culturale şi duhovniceşti a poporului moldovenesc. Eparhia Chişinăului a fost creată inclusiv din dorinţa fierbinte a moldovenilor de a fi împreună cu popoarele sfintei Rusii“.

Transnistria nu va mai fi văzută doar ca un depozit de tancuri şi coniac, ci şi ca spaţiu spiritual vrednic de atenţie. ieromonah Savatie Baştovoi, Mănăstirea Noul Neamţ

Istoricii susţin însă că Biserica Rusă operează cu falsuri. „Patriarhul Chiril manipulează opinia publică, aşa cum fac toţi emisarii Moscovei, afirmând că ne-au salvat. Mitropolia Moldovei era foarte bine organizată încă din secolul al XV-lea. Bodoni singur recunoştea că a preluat peste 700 de parohii, majoritatea având şi şcoli. Mănăstirile erau adevărate centre culturale, unde se editau cărţi. Eparhia Chişinăului, înfiinţată de ruşi, doar a preluat întreaga structură“, explică istoricul Tudor Ciobanu.

Liturghie fastuoasă

Capul Bisericii Ortodoxe Ruse şi-a reluat ideile la predica de după liturghia oficiată duminică în faţa Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului“ din Chişinău. N-a ezitat să arunce săgeţi spre ţările care, „urmând o modă nouă, împing religia în viaţa privată“ şi a criticat „legile adoptate de state împotriva moralităţii“, făcând aluzie, probabil, la controversata lege antidiscriminare. Mii de credincioşi din toată ţara s-au înghesuit să-l vadă pe Patriarhul Chiril, iar după slujbă s-au călcat în picioare să ia câte o iconiţă din cele aduse de înaltul ierarh şi să rupă câte o floare din decorul somptuos pregătit de autorităţile moldovene.

Patriarhul Chiril

Liderul Separatist l-a întâlnit pe înaltul prelat la Tighina FOTO novostipmr.ru

Unii enoriaşi au plâns de emoţii şi au bătut neîncetat mătănii. „E o mare sărbătoare, a apărut şi soarele. Am ascultat cuvintele pline de înţelepciune. N-am văzut demult atâta frumuseţe“, ne-a spus Andrei Scripnic, un tânăr din Chişinău.

Vizită cu nuanţe politice

Alţi credincioşi s-au arătat deranjaţi de nuanţele politice ale vizitei şi de măsurile de securitate excesive. „Am urmărit recent cum s-a întâlnit un băieţel moldovean cu Papa de la Roma. Foarte simplu“, a remarcat Svetlana Ceban (49 de ani). „Vizita lui exprimă politica rusească. Cred că a venit cu misiunea lui Putin, nu cu suflet bisericesc. Îmi pare rău că poporul nu înţelege corect mesajul“, a opinat profesoara Olga Boguţă.

Patriarhul Chiril

Mii de oameni s-au înghesuit să-l vadă pe capul Bisericii Ruse TOTO Dumitru Goncear

Majoritatea politicienilor nu au întrezărit însă o tentă politică în declaraţiile arhiereului rus. Premierul Iurie Leancă a subliniat că programul de modernizare a ţării, realizat de Guvern, „este corelat cu valorile tradiţionale creştin-ortodoxe“. Predecesorul său Vlad Filat (care s-a întâlnit separat cu patriarhul, ca şi liderul PCRM Vladimir Voronin) a vorbit despre „poporul moldovenesc – un popor cu tradiţii şi cu credinţă în Dumnezeu“. Doar preşedintele Nicolae Timofti i-a spus Patriarhului Chiril că „Republica Moldova este fermă în decizia sa de a merge pe calea integrării europene“.

Fără Mitropolitul Petru al Basarabiei

Spre deosebire de Episcopul Romano-Catolic de Chişinău, Mitropolitul Basarabiei Petru n-a fost invitat la ceremonie. „N-avem nicio treabă cu ruşii, noi suntem români şi avem patriarhul nostru. Ţara noastră are vector european, iar patriarhul rus a venit să ne schimbe opţiunea. Mesajul a fost clar: a venit să se roage ca Moldova să intre în uniunea euroasiatică, alături de fraţii ruşi, beloruşi şi ucraineni, şi să ne împiedice să semnăm Acordul de Asociere cu UE“, a comentat preotul Ioan Cosoi, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, reactivată acum două decenii şi subordonată Patriarhiei Române. ;

Mitropolie în Transnistria

De la Chişinău, Patriarhul Chiril a plecat aseară la Tiraspol, unde a ţinut o slujbă la catedrala din oraş, iar astăzi va avea o întâlnire cu credincioşii în piaţa Suvorov, va vizita Cetatea Tighina şi Mănăstirea Noul Neamţ. Ieromonahul şi scriitorul Savatie Baştovoi atenţionează despre o posibilă dezbinare a Bisericii Ortodoxe din Moldova, prin înfiinţarea unei mitropolii la Tiraspol, fapt negat însă de ierarhii de la Chişinău. Potrivit călugărului, autorităţile separatiste încearcă să-şi subordoneze Mănăstirea de la Chiţcani, care a fost întotdeauna un măr al discordiei dintre cele două maluri ale Nistrului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite