Pavel Filip cere mai multe demisii, după ce un bărbat a murit pe o stradă din Chişinău, iar ambulanţa a ajuns târziu la faţa locului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Pavel Filip a cerut luni, 24 septembrie, demisii în cazul bărbatului care a decedat pe strada Lech Kaczyński din Chişinău. Este vorba despre vicedirectorul de la Asistenţă Medicală Urgentă (responsabil de Chişinău), dispecerul de la Ambulanţa Chişinău şi medicul din ambulanţă

De asemenea, prim-ministrul a solicitat sancţionarea disciplinară pentru: medicul superior de la Departamentul Dispecerizare, vicedirectorul logistică CNAMUP (care în perioada respectivă a îndeplinit atribuţiile de director), secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii responsabil de asistenţa medicală şi directorul Serviciului Unic de Urgenţă 112.

„Mai revoltătoare mi s-au părut explicaţiile celor de la Urgenţă, care mai mult seamănă a bâlbâială decât a explicaţii. Am văzut tendinţe de a prezenta informaţii false, care foarte uşor au fost combătute, pentru că au uitat că există sisteme GPS pe maşini. Nu merge nici explicaţia că nu avem maşini suficiente, pentru că în acel moment erau patru maşini libere, care staţionau la centru şi 10 maşini, care erau în sectorul Centru”, a menţionat premierul.

Totodată, şeful Cabinetului de miniştri a cerut ministerului Sănătăţii să se adreseze Procuraturii Generale ca să investigheze acest caz. 

„Nici nu ştiu ce e mai grav în acest caz: că e vorba de incompetenţă sau rea voinţă sau nepăsare. Eu cred că cest lucru trebuie să fie constatat de procurori”, a punctat Pavel Filip.

În acelaşi context, premierul a vorbit şi despre atitudinea nepotrivită a unor medici. 

„Este un lucru mai dureros pentru mine. Ştiu cât e de greu să fii medic, ştiu că salariile pe care le primesc încă nu sunt pe potriva muncii pe care o fac ei. Dar, în acelaşi timp, nu pot accepta că salariul mic sau munca grea poate servi drept justificare pentru a nu-ţi face munca calitativ, aşa cum îţi cere meseria. În cazul de faţă, am văzut atitudinea medicilor când au ajuns: replici de felul că „Ce, nu ştiţi în ce ţară trăim?” Ştim în ce ţară trăim. Într-o ţară unde nu toţi îşi îndeplinesc misiunile de serviciu, obligaţiunile de serviciu. Toţi trebuie să avem o atitudine serioasă faţă de munca pe care o facem”, a conchis premierul.

Amintim că un bărbat de 65 de ani a murit vineri, 20 septembrie, în jurul orei 20, în timp ce ambulanţei i-a luat peste 40 minute ca să ajungă la el. Potrivit raportului ministerului Sănătăţii, cazul a fost preluat de Serviciul 112 la ora 20 şi 13 minute. Ambulanţa a pornit însă abia peste 32 de minute şi 10 secunde şi a ajuns la pacient în 9 minute şi 19 secunde.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite