Pavel Filip, de la împăratul bomboanelor la candidat la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul premier desemnat al Republicii Moldova este Pavel Filip, membru al Partidului Democrat şi ministru în exerciţiu al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, funcţie deţinută din ianuarie 2011. Pavel Filip este al treilea premier desemnat de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, de la demiterea Guvernului Streleţ.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a anunţat vineri seara că a semnat decretul privind desemnarea lui Pavel Filip în funcţia de prim-ministru. Decizia lui Timofti a venit la mai puţin de 24 de ore de la semnarea altui decret prezidenţial, de joi seara, în care îl propunea Parlamentului pentru această funcţie pe consilierul său şi fostul ministru al Justiţiei în perioada 1998-1999 Ion Păduraru. Înaintea lui Păduraru, Nicolae Timofti l-a desemnat prim-ministru pe fostul şef al executivului de la Chişinău din anul 1999, Ion Sturza. Şedinţa de învestire a acestuia însă a eşuat din lipsă de cvorum a deputaţilor.

Pavel Filip, susţinut de 55 de deputaţi din 101

Democratul Pavel Filip are susţinerea a 55 de deputaţi în Parlament, semnăturile cărora au fost prezentate de Partidul Democrat şefului statului. „Eu sper că el va reuşi să menţină echilibrul în societate, să-şi îndeplinească misiunile din multiplele sisteme din societate: justiţie, adminsitrarea locală şi alte aspecte ale vieţii noastre”, a spus Nicolae Timofti.

„Sunt conştient de situaţia dificlă din ţară. Îi mulţumesc domnului preşedinte care a semnat acest decret. În zilele următoare vom începe să lucrăm asupra programului de guvernare şi asupra formării cabinetului de miniştri. Vor fi purtate consultări cu fracţiunile parlamentare”, a spus la rândul său, Pavel Filip în momentul prezentării sale în faţa jurnaliştilor.

Studii şi experienţa profesională

Pavel Filip s-a născut pe 10 aprilie 1966 în satul Pănăşeşti, raionul Străşeni. A absolvit Institutul Politehnic din Chişinău şi Institutul Internaţional de Management. Este căsătorit şi are doi copii.

În perioada 1991-2001 a activat în mai multe funcţii la SA „Bucuria” - şef de secţie, inginer-şef, Director general adjunct pentru probleme de producţie şi tehnologie, iar din anul 2001 timp de 7 ani a fost directorul general al companiei. În perioada 2008-2011, Pavel Filip a deţinut funcţia de director general al SA „Tutun-CTC”.

Pavel Filip, ministru TIC

Acum 5 ani, pe 14 ianuarie 2011, Pavel Filip este numit ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în Guvernul Filat-2, fiind reconfirmat în această funcţie în fiecare guvern de până acum - Leancă, Gaburici şi Streleţ.

Odată cu mutarea sa la conducerea ministerului, Filip şi-a adus cu el o bună parte din echipa de la „Tutun-CTC”. Astfel, peste numai două luni, în fruntea Întreprinderii de Stat „Registru” (subordonată ministerului) este ales fostul director financiar companiei de tutungerie, Sergiu Răilean, iar în lunile care au urmat, mai mulţi angajaţi de la „Tutun-CTC” au schimbat fotoliile de acolo pe cele de şefi de direcţii la „Registru”.

La conducerea sa, MTIC a elaborat Programul naţional de securitate cibernetică, proiectul de Lege cu privire la parcurile din industria tehnologiei informaţiei, Legea Poştei (votată în Parlament pe 30 decembrie), dar şi Strategia naţională de dezvoltare a societăţii informaţionale „Moldova Digitală 2020”.

Veniturile şi bunurile lui Pavel Filip

Conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate depusă de Pavel Filip pentru anul 2014, oficialul a obţinut un venit de la locul de muncă de aproape 150.000 de lei. Soţia acestuia, Tatiana Filip, a declarat câştiguri în anul 2014 în valoare de aproape 192.000 de lei obţinuţi din salariul şi plăţile pentru arendă de la SRL Burex. Totodată, familia Filip a vândut în anul 2014 o casă în valoare de 3 milioane de lei. Ziarul de gardă scrie într-un articol că actualul premier desemnat al Republicii Moldova locuieşte într-un imobil de lux din sectorul Buiucani al Capitalei. Casa este înregistrată pe numele unuia din cei doi copii ai oficialului, acum în vârstă de 24 de ani. Aceasta însă nu se regăseşte în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a funcţionarului. Filip nu a răspuns apelurilor jurnaliştilor ca să explice de ce lipseşte această casă din declaraţie, însă mai târziu pe site-ul Ministerului TIC a fost plasată o precizare în legătură cu investigaţia jurnalistică: „Casa a fost construită pentru feciorii familiei Filip în perioada în care dl Pavel Filip se ocupa de afaceri şi nu deţinea vreo funcţie publică. Imobilul a fost înregistrat în anul 2010, cu aproape un an înainte de a deveni ministru, pe numele mezinului familiei, Dumitru. Soţii Filip s-au mutat în casa de pe strada Pogor după ce au vîndut propria locuinţă de pe strada Alecsandri”.

Pavel Filip mai deţine mai multe terenuri agricole în localitatea de baştină pe care le-ar fi obţinut prin moştenire, iar în declaraţia pentru anul 2013 a trecut şi un teren cumpărat în mun. Chişinău de 0,042 hectare evaluat la 422.302 lei. Tot la Pănăşeşti, raionul Străşeni, premierul desemnat a mai moştenit o casă de locuit.

Potrivit declaraţiei de avere, Pavel Filip nu deţine un automobil, însă un BMW X5 din anul 2007 şi cu valoarea de 400.000 lei este înregistrat pe numele soţiei acestuia. Premierul desemnat are două conturi bancare - unul în lei (99.825 lei) şi altul în euro (5723 euro).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite