Percheziţii la mai multe companii specializate în importul şi exportul fructelor în asortiment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţii, SIS şi procurorii PCCOCS au efectuat percheziţii miercuri, 20 octombrie, la mai multe companii din Republica Moldova specializate în importul şi exportul fructelor în asortiment. Acţiunile ilegale ar fi dus la prejudicierea cu milioane de lei a bugetului de stat.

Urmărirea penală a fost pornită pentru contrabandă din Ucraina cu bunuri de peste 60 milioane lei, care ulterior le exportau în Rusia ca şi cum provenind din Moldova.

Fapta de contrabandă şi de spălare de bani a fost comisă de către un grup criminal organizat format din cinci companii, cu folosirea frauduloasă a documentelor, prin convertirea şi transferul bunurilor de către o persoană care ştia ori trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite.

Mai exact, oamenii legii au constatat că în perioada anilor 2018-2019, cu scopul obţinerii unor venituri ilicite provenite din exportul produselor agricole, un grup de persoane bine organizat, care de facto gestionează activitatea întreprinderilor, au importat mere din Ucraina în valoare cumulativă netă (fără TVA şi taxe vamale de import) de 60.447.133 lei.

Acestea, în marea lor majoritate, au fost vândute consumatorilor finali pe teritoriul Moldovei, prin utilizarea maşinii de casă şi control sau pe facturi fiscale, dar şi prin operaţiuni în numerar fictive, pentru achitarea mărfii. – Acţiune strict necesară pentru „pierderea urmei” unui activ ulterior „materializat” din alte surse, pentru deghizarea provenienţei reale a bunurilor. Ulterior, folosind documente de provenienţă frauduloase le-au exportat în Rusia ca fiind fructe moldoveneşti, iar totodată au beneficiat de restituirea de TVA din bugetul de stat.

La această etapă, urmare a documentărilor efectuate cu sprijinul Serviciului pentru Combaterea Spălării Banilor din cadrul Guvernului şi percheziţiilor desfăşurate de comun cu ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate, în 10 locaţii, oamenii legii au ridicat  documente de evidenţă contabilă, pentru anii 2018-2019, stampile ale societăţilor comerciale implicate, acte de achiziţii a produselor agricole, documentele contabile primare (facturi fiscale, facturi de expediţie, invoice-uri, certificate fito-sanitare etc) ce dovedesc activitatea ilegală a companiilor implicate, suporturi electronice, procesoare, laptopuri, alte suporturi informaţionale. În urma audierilor ulterioare ale figuranţilor, probele acumulate vor fi examinate pentru elucidarea circumstanţelor.

Dacă vor fi găsite vinovate pentru infracţiunea de contrabandă, persoanele vizate riscă pedeapsa cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 300.000 la 550.000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

În cazul infracţiunii de spălare a banilor, aceştia riscă pedeapsa cu închisoarea de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 650.000 la 800.000 lei sau cu lichidarea persoanei juridice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite