Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Curtea Constituţională a recunoscut constituţionalitatea legii ce vizează scoaterea din circulaţie a paşapoartelor sovietice

0
27 May 2014 18:00:36
Autor: Adevărul Moldova
Vechile paşapoarte sovietice sunt înlocuite gratis cu altele noi Foto: Adevărul
Vechile paşapoarte sovietice sunt înlocuite gratis cu altele noi Foto: Adevărul

Curtea Constituţională a declarat constituţională legea care prevede extragerea din circulaţie a paşapoartelor de tip sovietic, până la 1 septembrie anul curent.

Curtea a fost sesizată să se pronunţe de către un grup de deputaţi comunişti. „Posesorii paşapoartelor de tip ex-sovietic, prin absurditate, nu mai pot participa în procesul electoral pentru a-şi exprima dreptul de vot, cu toate că nu au fost decăzuţi din drepturile cetăţeneşti şi sunt în deplină capacitatea de exerciţiu”, pleda unul din autorii sesizării, Igor Vremea. Deputaţii comunişti susţineau că va fi imposibil de perfectat 180 de mii de acte de identitate până la 30 noiembrie, când ar putea avea loc alegerile parlamentare, relevă IPN.

Potrivit unei informaţii difuzată de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, la data aprobării planului de acţiuni privind perfectarea buletinului de identitate în schimbul paşaportului sovietic, octombrie 2013, în Republica Moldova erau înregistrate 195 066 de persoane care deţineau paşaport de tip sovietic, iar la data de 22 mai anul curent – 120 958.

Eliberarea buletinului de identitate în schimbul paşaportului de tip sovietic, inclusiv pentru cetăţenii domiciliaţi în localităţile din stânga Nistrului, se efectuează gratuit.

Potrivit reprezentanţilor Registrului de stat al populaţiei, eliberarea actului de identitate care înlocuieşte paşaportul sovietic e gratuită pentru cetăţenii moldoveni de pe ambele maluri ale Nistrului. Schimbarea paşapoartelor de tip sovietic ale persoanelor imobilizate e desfăşurată de funcţionarii de la birourile mobile, care se deplasează gratis la domiciliile solicitanţilor. În ţară sunt 12 echipe mobile care trebuie să deservească 19.000 de oameni imobilizaţi.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările