Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Peste 1,6 milioane de euro, introduşi în R. Moldova prin contrabandă în aprilie 2020, viraţi în contul statului

1
25 Oct 2021 16:47:51
Autor: Iurii Botnarenco
Vameşii moldoveni au reuşit o captură record în vama Leuşeni, după ce au depistat circa 1,6 milioane de euro, în bancnote a câte 20 şi 50 de euro, camuflate în pungi de plastic ce erau ascunse în cabina unui TIR
Vameşii moldoveni au reuşit o captură record în vama Leuşeni, după ce au depistat circa 1,6 milioane de euro, în bancnote a câte 20 şi 50 de euro, camuflate în pungi de plastic ce erau ascunse în cabina unui TIR

Curtea de Apel Chişinău a dispus confiscarea sumei de 10.000 de euro, astfel fiind supusă confiscării întreaga sumă ce constituie obiect al contrabandei de la vama Leuşeni, din aprilie 2020, în valoare totală de 1.620.685 de euro. Prin aceeaşi decizie a Curţii de Apel Chişinău, s-a dispus confiscarea în folosul statului a contravalorii mijlocului de transport, în sumă de 591.309 lei, utilizat la comiterea contrabandei, transmite IPN.

Anterior, prin sentinţa Judecătoriei Hânceşti, din 15 aprilie anul curent, a fost confiscată suma de 1.610.685 euro, care constituie obiect al infracţiunii de contrabandă, iar suma de zece mii de euro şi autocamionul cu ajutorul căruia s-a încercat traversarea frontierei de stat a valutei străine prin vama Leuşeni au fost restituite inculpatului.

În privinţa şoferului autocamionului care a încercat să treacă ilegal banii, pedeapsa aplicată a rămas aceeaşi, fiind condamnat la trei ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de doi ani.

Amintim că pe 18 aprilie 2020, vameşii moldoveni au reuşit o captură record în vama Leuşeni, după ce au depistat circa 1,6 milioane de euro, în bancnote a câte 20 şi 50 de euro, camuflate în pungi de plastic ce erau ascunse în cabina unui TIR, care se îndrepta spre Republica Moldova din România.

Pe 11 mai, într-un reportaj exclusiv pentru PROTV Chişinău, apare un tânăr pe numele Adriano Dulgher, de 34 de ani, din Republica Moldova, care susţine că are un restaurant la Londra (Adrian`s Bar & Bistro) şi afaceri în domeniul construcţiilor în Africa. Totodată, acesta pretinde că cele 1,6 milioane de euro capturate de vameşi în vama Leuşeni, pe 18 aprilie, i-ar aparţine. El afirma că banii, găsiţi ascunşi într-un TIR, nu au fost declaraţi în vamă pentru că dânsul nu ar fi ajuns la timp în R. Moldova din cauza pandemiei COVID-19. În plus, Dulgher mai spune că banii nu au nimic cu schemele de contrabandă cu ţigări şi cere statului să-i restituie 1,6 milioane de euro.

Adriano Dulgher a venit să-şi revendice banii abia peste trei săptămâni de la captura record reuşită de vameşii moldoveni, timp în care în spaţiul public a fost lansată informaţia că în spatele contrabandei cu 1,6 milioane de euro ar sta Vladimir Mardar, un cetăţean urmărit anterior penal în România pentru contrabandă cu ţigări, însă achitat de justiţia din R.Moldova.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
26.10.2021, 00:02:27

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările