Peste 30 de ONG-uri, membre ale Acţiunii 2012, cer retragerea ambasadorului României la Chişinău şi ameninţă cu proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30 de asociaţii non-guvernamentale, membre ale Platformei Civice Acţiunea 2012, solicită retragerea ambasadorului României la Chişinău, Marius Lazurca.

Într-un comunicat de presă trimis de Acţiunea 2012, se menţionează că asociaţiile au trimis o solicitare ministrului de Externe, Titus Corlăţean şi vor redacta o scrisoare deschisă şi către preşedintele Traian Băsescu. Dacă cererea va rămâne fără răspuns, vor organiza proteste.

„În solicitarea celor peste 30 de ONG-uri, se arată că de când a fost numit în funcţie, oficialul de la Bucureşti a demonstrat incompetenţă şi ignoranţă în respectarea raportului special cu cel de-al doilea stat românesc. Gafele diplomatice făcute în mod constant au culminat cu atitudinea ofensatoare manifestată cu ocazia Zilei Naţioanale a României şi cu refuzul de a acorda vize de intrare în România pentru şapte români originari din Republica Moldova, consideră asociaţiile unionist“, se menţionează în comunicatul Acţiunii 2012.

În acelaşi mesaj se menţionează că pe data de 1 Decembrie 2013, „Ambasada României în Republica Moldova nu a organizat niciun eveniment notabil. Ambasadorul Marius Lazurcă nu a dat curs invitaţiei primite din partea asociaţiei Spirit Românesc de a participa la depunerea de coroane de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, eveniment la care au participat numeroase personalităţi ale vieţii publice din Chişinău precum şi parlamentari români“, se menţionează în aceeaşi adresare. Mai sunt invocate şi „refuzurile de acordare de vize pentru tinerii basarabeni care doreau să vină la Bucureşti la manifestări unioniste precum şi nefireasca relaţie pe care ambasadorul o are cu biserica rusă din Republica Moldova“.

Totodată, Mădălina Hriţuleac, purtătorul de cuvânt al Platformei Civice Acţiunea 2012, susţine că : Marius Lazurcă ar fi adus un cor plătit din bani publici din România să ţină un spectacol la o biserică ce se află sub Mitorpolia Rusă şi că ar fi declarat public că se consideră membru al bisericii pastorate de faţa bisericească rusă şi a participat la mai multe activităţi organizate de aceştia.

Solicită un alt ambasador

“Reprezentanţa diplomatică a fost practic inexistentă pe scena publică din Republica Moldova, iar derapajele ambasadorului României au generat nemulţumire în comunitatea de români, pentru care acţiunile unui oficial de la Bucureşti au un impact major. Dacă nu vom primi un răspuns, vom organiza acţiuni prin care ne vom arăta dezacordul, susţine Marius Lulea, citat în comunicat, preşedintele Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie.

„În primul rând trebuie spus că Republica Moldova nu a avut ambasador în ultimii 20 de ani. Noi avem, vrem nu vrem, un front în Republica Moldova. În timp ce ambasada Rusiei este foarte activă, ambasada României nu se alătură nici celor organizate deja de diverse asociaţii ori de România“, adaugă Marius Lulea.

Astfel, Platforma Civică Acţiunea 2012 solicită numirea unei alte persoane în funcţia de ambasador. „Acesta trebuie să dovedească mai mult curaj si dinamism, să deţină abilitatea de a conduce activitatea diplomatică pe un teritoriu locuit majoritar de către români şi să găsească soluţii de conlucrare cu reprezentanţii românilor din cel de-al doilea stat românesc“, se menţionează în comunicat.

Solicitaţi de „Adevărul“, reprezentanţii Ambasadei României la Chişinău, nu au oferit un comentariu.

Marius Lazurca şi-a început misiunea în Republica Moldova în martie 2010.

Celor peste 30 de ONG-uri care solicită retragerea ambasadorului României în Republica Moldova:

Asociaţia Obştească Academia de Ştiinte a Mediului
Asociaţia Onoare şi Patrie
Asociaţia Studenţească a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti
Asociaţia Tighina
Asociaţia 21 Decembrie 1989
Casa Românilor din Elveţia,
Cercul elevilor basarabeni din Bacău
Consiliul Mondial Român
Fapta Nu Vorba
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş
Fundaţia Grigore Vieru
Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni
Institutul Fraţii Golescu pentru relaţii cu românii din străinătate
Liga Studenţilor Basarabeni din Timişoara
Asociaţia Spirit Românesc (Republica Moldova)
Asociaţia România – Dacia Casa Noastră
Asociaţia Suporterilor Români
Consiliul Naţional al Reîntregirii
Asociaţia România Vie
Asociaţia Salvaţi Identitatea Satului
Asociaţia Renaştem Împreună
Romanian Students Association, Carnegie Mellon University – Pittsburgh
Grupul de iniţiativă Împreună pentru Unire
Fundaţia Pacea
Grupul La Paris
Academia culturală Eugen Ionescu din Roma
Associazione socio-culturale e sportiva “Romania”-Lombardia
Asociaţia socio-culturală Maluri de Prut
Societatea culturală Bucureşti-Chişinău
Asociaţia Vocea Etnicilor Români din Basarabia
Centrul pentru Cultură, Istorie şi Educaţie

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite