Peste 60% din respondenţi susţin crearea parcărilor cu plată la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Peste 60% dintre participanţii unui sondaj de opinie acceptă crearea sistemului de parcări cu plată în municipiul Chişinău. La sondaj – parte a unui studiu de oportunitate privind implementarea sistemului de management al parcărilor auto – au participat 1.135 de respondenţi din toate sectoarele capitalei. Rezultatele cercetării au fost prezentate la o masă rotundă, transmite IPN.

Studiul a arătat că problema parcărilor poate fi soluţionată printr-un complex de măsuri, racordate la posibilităţile actuale ale oraşului.

Primarul Ion Ceban a remarcat, în cadrul evenimentului, că în toate proiectele pe care municipalitatea le realizează în ultimii doi ani sunt prevăzute şi create locuri de parcare pe străzi, lângă parcuri, zone verzi sau în curţile de bloc. „Avem noi parcări publice pe strada Ismail, parcul Alunelul, La Izvor, Dendrariu. Pe strada Ghidighici va fi creată o parcare mare, cu circa 480 de locuri, pe terenurile eliberate de agenţi economici sau unde erau anterior amplasate garaje metalice la fel sunt amenajate parcări publice”, a specificat edilul.

Pentru anul viitor, Primăria planifică alocarea a 100 milioane de lei pentru organizarea locurilor de parcare, inclusiv în zona Centrului istoric, dar şi crearea aşa-ziselor parcări de captură la ieşirile din oraş, dar şi parcări în toate sectoarele capitalei. Concomitent, vor fi testate benzile dedicate transportului public şi cicliştilor, care în curând vor fi aplicate pe cele mai importante artere din capitală.

„Conform estimărilor, transportul public va circula practic de 3 ori mai repede decât în prezent, ceea ce va reduce timpul de aşteptare în staţii şi va încuraja locuitorii să opteze pentru călătorii cu transportul public. Totodată, în proces de elaborare este şi studiul de fezabilitate privind tichetarea electronică. Îmi pare rău că pe parcursul anilor precedenţi, mai multe terenuri au fost date anumitor persoane pentru crearea parcărilor publice, iar în loc au apărut pieţe, centre comerciale, benzinării sau blocuri de locuit. Astfel, am ajuns în situaţia când în centrul oraşului, dar şi alte zone, nu mai avem terenuri pentru valorificare în acest scop”, a constatat primarul municipiului Chişinău.

Studiul de oportunitate privind implementarea sistemului de management al parcărilor auto din municipiul Chişinău, prezentat astăzi, a analizat şase oraşe din Europa, similare oraşului Chişinău, ca dimensiune, cu experienţă relevantă în managementul parcărilor. E vorba de Bucureşti (sectorul nr.4), Iaşi, Dusseldorf, Tallinn, Riga şi Vilnius.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite