Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Peste 86 de mii de moldoveni, vaccinaţi contra COVID-19 cu prima doză

0
20 Apr 2021 13:21:40
Autor: Iurii Botnarenco

În a opta săptămână de la lansarea campaniei de vaccinare anti COVID-19, numărul persoanelor imunizate cu prima doză depăşeşte 86 de mii, rata fiind de 2,5%. Totodată, numărul vaccinaţilor şi cu a doua doză este de peste zece mii, transmite IPN.

Autorităţile din sănătate menţionează că rata de contagiozitate cu noul coronavirus este în continuă scădere, însă se menţine destul de înaltă şi este prematur de vorbit despre relaxarea restricţiilor instituite anterior. Informaţiile au fost prezentate marţi, 20 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă

Denis Cernelea, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, a declarat că, deja a doua săptămână, continuă vaccinarea cu a doua doză a vaccinului Pfizer şi cu vaccinul Sinopharm. Din data de 2 mai, urmează să înceapă administrarea celei de-a doua doze a vaccinului Astra Zeneca.

Secretarul de stat a menţionat că astăzi a început distribuirea celor 51.500 doze de vaccin AstraZeneca, din lotul de vaccin recepţionat pe platforma COVAX, dar şi din ajutorul umanitar oferit de România. Acesta ar urma să fie asimilat până la sfârşitul lunii. Alte circa 130 de mii de doze de vaccin sunt securizate în depozitele Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică pentru asigurarea celei de-a doua doze, care va fi administrată din data 2 mai.

În ţară urmează să sosească un lot de 182 de mii de doze de vaccin Sputnik, în acest sens fiind pregătite toate actele necesare. O dată exactă nu se cunoaşte, dar se estimează la sfârşitul lunii curente. Totodată, există confirmări că, pe parcursul lunii iunie, prin intermediul platformei COVAX, vor fi livrate peste zece mii de doze de vaccin Pfizer.

Cât ţine de vaccinul Moderna, contractul propus pentru semnare prevede 1,5 milioane de doze. A fost solicitată livrarea în mai multe tranşe. Prevederile contractului se referă la anul 2022, însă cu examinarea posibilităţii de a livra măcar o parte din loturi în a doua jumătate a anului curent. Totodată, autorităţile au decis să reducă numărul vaccinurilor Sinovac, până la 100 de mii de doze.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, până pe 19 aprilie, în Republica Moldova s-au înregistrat 246.238 de cazuri de infectări cu noul coronavirus. Bilanţul deceselor asociate cu COVID-19 a ajuns la 5.591, peste o sută din victime fiind din sistemul medical.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările