Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Plafonarea preţurilor la carburanţi, aprobată în primă lectură de Parlamentul Republicii Moldova

0
18 Mar 2021 15:20:12
Autor: Iurii Botnarenco

Deputaţii au votat, în primă lectură, un proiect de lege care prevede metoda de plafonare a preţurilor în baza unei metodologii de calculare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere. Aceasta ar urma să fie elaborată, aprobată şi supravegheată de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, luând ca bază cotaţiile burselor internaţionale Platt`s, transmite IPN.

Autorul proiectului, deputatul Alexandru Oleinic, a declarat că analiza situaţiei pe piaţa internă, inclusiv evoluţia preţurilor în comparaţie cu fluctuaţiile preţului pe pieţele internaţionale, comportamentul companiilor petroliere – indică necesitatea unei revizuiri fundamentale a cadrului normativ în domeniu. Acest lucru a devenit şi mai evident după audierea rapoartelor reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică şi Consiliului Concurenţei.

Alexandru Oleinic a spus că preţurile la carburanţi în Republica Moldova au provocat mereu nemulţumiri din partea societăţii. La începutul lunii ianuarie,mai multe staţii PECO au afişat preţuri mai mari la carburanţi. Astfel, benzina şi motorina s-au scumpit în medie cu 70 de bani, iar gazul lichefiat cu un leu. Şi aceasta se întâmpla când la bursa de la Londra barilul de petrol Brent a ajuns la 58,4 dolari SUA – cel mai mic nivel din ultimele cinci luni, ultima dată când petrolul a costat atât de puţin fiind în luna septembrie a anului 2019. Mai mult, de la începutul lunii ianuarie, petrolul s-a ieftinit cu peste 17%, după ce atinsese un maxim de 70,2 dolari SUA la 5 ianuarie 2020.

„Doar în ultimele două luni, preţurile la produsele petroliere au crescut de cinci ori. Conform unor calcule, benzina s-a scumpit cu circa 20%, iar motorina cu circa 19%. Unii motivează această creştere, în special reprezentanţii companiilor petroliere, prin prisma creşterii accizelor la produsele petroliere şi prin majorarea preţului petrolului pe pieţele internaţionale. Dar calculele ne arată că, potrivit noilor prevederi, accizele a crescut de la 5960 lei/tonă la 6490, iar împreună cu taxa pe valoarea adăugată, scumpirea este de 72 de bani litru. Ce avem în realitate? Doar la ultima majorare a preţurilor, din 12 martie, petroliştii au afişat la panou preţuri mai mari – la benzină cu 1,05, la motorină cu 65 de bani, la gazul lichefiat cu 40 de bani – comparativ cu preţurile majorate pe 24 februarie”, a notat parlamentarul.

Potrivit lui, implementarea proiectului de lege ar fundamenta mediul concurenţial, ar stabili reguli clare de activitate a actorilor de pe piaţa petrolieră din ţară şi nu va permite companiilor să-şi promoveze interesul de cartel  în detrimentul cetăţenilor şi economiei naţionale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările