Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Poliţia vrea înăsprirea legislaţiei în ce priveşte securitatea băncilor

0
8 Jul 2019 06:32:23
Autor: Dan Anghel

Poliţia Republicii Moldova face apel la autorităţile statului pentru a înăspri legislaţia în ce priveşte normele de securitate ale băncilor comerciale. Apelul vine în urma unui furt comis în filiala Chişinău-Buiucani a BC „Moldova Agroindbank” SA, amplasată pe str. Ion Creangă nr. 78, unde s-a constatat că nu au fost luate toate măsurile de securitate în vederea prevenirii unei astfel de fapte, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei, până în prezent s-a stabilit că, în noaptea de 5 spre 6 iulie 2019, din filiala Chişinău-Buiucani a BC „Moldova Agroindbank” SA, amplasată pe str. Ion Creangă nr. 78, mun. Chişinău, din camera special amenajată pentru păstrarea casetelor de siguranţă, persoane necunoscute au sustras din 84 de casete individuale mijloace financiare, bunuri materiale, bijuterii şi acte, după care au părăsit locul faptei.
 
În comunicat se arată că apelul către poliţie s-a efectuat la data de 6 iulie, ora 09.15, la câteva ore de la producerea infracţiunii, comunicându-se despre un furt din bancă. Poliţia a stabilit că infractorii au pătruns în bancă prin tăierea gratiilor de la geam şi forţarea acestora, precum şi prin deteriorarea lacătului de la camera special amenajată. Până la moment s-au adresat 31 de persoane care au avut de suferit în acest caz, fiind stabilit un prejudiciu material în sumă totală de 29.431.840 lei.
 
„Faptul că la filială nu au fost luate toate măsurile de securitate necesare în vederea prevenirii unor asemenea cazuri, relevă absenţa totală a unei preocupări din partea entităţii comerciale, dar şi a instituţiilor responsabile pentru implementarea standardelor de siguranţă în sistemul financiar-bancar.”, se scrie în comunicatul organelor de ordine.
 
În comunicat se mai precizează că Poliţia se va adresa instituţiilor abilitate ale statului în vederea înăspririi urgente a cadrului normativ cu privire la sistemele de securitate utilizate de băncile comerciale din Republica Moldova, inclusiv pentru a evita repetarea unor fapte similare.
 
Din primele cercetări efectuate, rezultă că fapta a fost plănuită cu mult timp înainte de comiterea acesteia. A fost iniţiată o cauză penală în baza prevederilor art.186 al. 5 Cod Penal al Republicii Moldova „Furt în proporţii deosebit de mari“, iar pentru stabilirea tuturor circumstanţelor şi a potenţialilor infractori, a fost format un grup de lucru din care fac parte ofiţeri ai Inspectoratului Naţional de Investigaţie, Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău şi poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie ai sectorului Buiucani, arată sursa citată.
 
În continuare, organul de urmărire penală investighează cazul şi va informa cu privire la circumstanţele cauzei care pot fi aduse la cunoştinţa opiniei publice, fără a periclita ancheta în desfăşurare, cu respectarea strictă a prevederilor legale în acest sens.
 
Totodată, Ministerul Afacerilor Interne face un apel la toate instituţiile abilitate ale statului, îndeosebi Procuratura Generală şi Banca Naţională a Moldovei, să sprijine ancheta, cu respectarea principiului cooperării loiale între instituţiile statului.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările