Pomuşoarele autohtone, vedetele Festivalului „Summer Berry Fair” din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pomusoare

Producătorii de pomuşoare de pe ambele maluri ale Nistrului s-au întrunit în parcul Catedralei din Chişinău, duminică, 22 iulie, la cel de-al doilea târg agro-gastronomic „Summer Berry Fair” din acest an. Vedetele ediţiei au fost afinele, murele, goji, aronia, şi strugurii. Vizitatorii s-au putut delecta şi din deserturi, dar şi cu diverse băuturi, pregătite din pomuşoare,  transmite IPN.

Agricultorii au avut tarabe personalizate pe care a fost indicată localitatea de unde au fost aduse produsele. Pomuşoarele au fost comercializate în caserole, purtând numele producătorilor care le cultivă. În astfel de caserole pomuşoarele locale sunt deja disponibile şi în supermarketurile din ţară. Cei care cultivă fructele de sezon spun că, deşi necesită multă muncă, merită tot efortul.

Arina Ţigănaş, reprezentanta producătorului Ştefan Grosu, vine tocmai din satul Holercani, raionul Dubăsari, loc unde se află plantaţia de mure.

„Am venit cu mure proaspete, dulceaţă din mure şi licoare din mure, avem şi prăjituri cu mure. Produsele au fost făcute cu mâinile proprii cu excepţia licorii care e de la fabrică”, spune Arina Ţigănaş. Femeia susţine că reprezintă un producător la scară mică, fructele fiind comercializate mai mult pe piaţa locală, iar anul curent observă că tot mai mulţi oameni încep să cultive mure, fapt care bucură. Asta ar însemna că pe piaţă vor fi mai multe pomuşoare ecologic crescute.

Un alt producător, Aneta Ganenco, susţine că a venit la târg nu doar cu aronie proaspătă, dar şi cu diverse dulceţuri: din mugur de pin, de păpădie, din cireşe amare, ioşta şi agriş roşu.

„Le producem la Ialoveni, le vindem în Chişinău, în diferite supermarket-uri. Participăm la a doua ediţie din acest an. Preţurile sunt mai mici, aşa că între producător şi cumpărător nu stă nici un intermediar”, a spus producătorul.

Una dintre vizitatoarele târgului, Nadejda Ungureanu, spune că a cumpărat din toate produsele prezentate câte puţin. „Le-am luat pentru a le congela şi a le da copiilor mei să mănânce. Acasă nu producem de aceea cumpărăm. Preţurile sunt accesibile, ţinând cont de toată munca pe care o depun oamenii pentru a le aduce în faţa cumpărătorului”, susţine femeia.

O altă vizitatoare, Lilia Duca, a cumpărat de la târg struguri pentru prima dată în acest sezon şi afine. Preţurile spune ea sunt obişnuite, poate puţin mai mari, dar consideră ea, justificat. „Afinele le vom pune la congelat şi le vom consuma pe parcurs, de obicei iarna, în terciuri”, a mai spus vizitatoarea.

Organizatorii evenimentului îşi propun să transforme pomuşoarele Moldovei într-o marcă de ţară, ca ulterior cumpărătorii să opteze pentru produse locale şi ecologice. Nata Albot, fondatoare Klumea, Asociaţia organizatoare a evenimentului, a spus că interesul pentru pomuşoarele locale este în creştere.

„Noi nu doar trebuie să sporim consumul produsului local, dar noi trebuie şi să ajutăm oamenii să facă diferenţa dintre produse similare care vin din străinătate, multe dintre ele prin contrabandă. Eu vreau foarte mult ca oamenii să consume conştient. Să ştie că pomuşoarele noastre nu se vând doar la piaţă, sunt de găsit în supermarketuri, ambalate corect, păstrate la temperaturi adecvate, sunt certificate, lucruri care sunt extrem de importante când vine vorba de mâncare”, a spus Nata Albot.

La târg au participat 15 producători veniţi din mai multe regiuni ale ţării. În Republica Moldova cresc peste 11 tipuri de pomuşoare, cultivate de peste 700 de producători locali.

A treia ediţie a „Summer Berry Fair” va avea loc pe 12 august.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite