Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Precizări privind condiţiile de intrare în România pentru cetăţenii R. Moldova

0
10 Jul 2020 15:21:04
Autor: Iurii Botnarenco

Intrarea pe teritoriul României a cetăţenilor străini şi apatrizilor rămâne în continuare interzisă. Cetăţenii Republicii Moldova care nu se încadrează în categoriile de excepţii stabilite de autorităţile române nu au dreptul de a intra pe teritoriul României, transmite IPN.

Ambasada României la Chişinău menţionează că, în rândul cetăţenilor străini  excepţie constituie membrii de familie ai cetăţenilor români, dar şi membrii de familie ai cetăţenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România. Este vorba şi despre persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţi ori un document echivalent acestora emis de autorităţile altor state, potrivit legislaţiei UE.

Pot intra pe teritoriul României persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent, şi anume cadre medicale, cercetători în domeniul medical, cadre medicale pentru îngrijire geriatrică, precum şi transportatorii şi alte categorii de personal implicat în transportul de bunuri care asigură astfel de transporturi necesare. La fel, excepţie constituie personalul diplomatic sau consular, personalul organizaţiilor internaţionale, personalul militar sau personalul care poate asigura ajutor umanitar, precum şi persoane în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare. Printre excepţii sunt pasagerii care călătoresc din motive imperative, dar şi persoanele care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare.

Persoanelor care se încadrează în excepţiile prevăzute mai sus şi intră în România, nu li se mai impune măsura izolării/ carantinei începând cu data de 2 iulie 2020. Suspendarea acestei măsuri este temporară, existând posibilitatea reintroducerii acesteia, în funcţie de evoluţiile epidemiologice din România.

Toate persoanele care tranzitează România şi nu prezintă simptomatologie specifică infecţiei cu noul coronavirus, indiferent de ţara de provenienţă sau destinaţie, sunt exceptate de la măsura izolării. Se recomandă ca tranzitul să se facă neîntrerupt, utilizând coridoarele umanitare special create în acest sens.

Ambasada recomandă tuturor persoanelor să se informeze permanent doar din surse oficiale cu privire la intrarea şi şederea pe teritoriul României, înainte de începerea călătoriei tocmai pentru a evita deplasarea până în punctul de trecere al frontierei şi nepermiterea intrării.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii