Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Precizări privind vaccinarea cetăţenilor R. Moldova la UMF Iaşi

0
13 May 2021 10:26:54
Autor: Iurii Botnarenco

Cetăţenii moldoveni care nu au şi cetăţenia României nu vor putea participa la maratonul de vaccinare împotriva COVID-19 iniţiat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, România. Restricţia vine în contextul hotărârii din 10 mai a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin care se prelungeşte starea de alertă pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de încă 30 de zile, transmite IPN.

Astfel, doar cetăţenii Republicii Moldova care au cetăţenie dublă se pot vaccina, în baza cărţii de identitate româneşti. Precizările sunt făcute de către Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova.

Începând cu ziua de vineri, 14 mai, ora 16.00, până luni, 17 mai, ora 08.00, persoanele  care au împlinit vârsta de 16 ani se pot prezenta la UMF Iaşi (str. Universităţii nr. 16), fără programare, pentru a fi imunizate cu prima doză de ser Pfizer. Pentru minori este necesar un acord (în scris) al unui părinte sau al tutorelui legal.

Pe esplanada UMF Iaşi va fi instalat un Info Point, iar în clădirea Universităţii vor fi amenajate 20 de fluxuri de vaccinare. În această acţiune de amploare, ce se va desfăşura non-stop, vor fi antrenaţi, în mod voluntar, peste o mie de membri ai comunităţii academice a Universităţii – cadre didactice, studenţi, personal administrativ etc. Rapelul va fi asigurat de UMF Iaşi la 21 de zile de la prima doză, în weekend, în perioada 4-6 iunie.

Şi Ambasada României în Republica Moldova vine cu precizări. Cetăţenii români care se află pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv persoanele cu dublă sau multiplă cetăţenie, din care una română, pot intra în România. Pentru a fi exceptate de la măsura carantinei, persoanele trebuie să nu se fi aflat, în ultimele 14 zile, într-una sau mai multe zone sau ţări cu risc epidemiologic ridicat. Absenţa Republicii Moldova din lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat nu modifică condiţiile de intrare în România.

Persoanele care sosesc din ţările cu risc epidemiologic ridicat vor prezenta un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii). Pentru persoanele sosite din ţările de risc epidemiologic ridicat şi care nu prezintă la intrarea în ţară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locaţia declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Copiii cu vârsta mai mică sau egală cu trei ani sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Pentru situaţii deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naştere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenţii sau tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare, preschimbare documente de identitate, părăsirea ţării, prezentarea la centrul de vaccinare conform programării în vederea vaccinării ş.a., poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative. Analiza acestor situaţii este realizată la nivelul centrelor judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei, iar cazurile considerate ca justificate pot face obiectul suspendării temporare a măsurii de carantină, prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcţia de sănătate publică.

Persoanele care tranzitează România şi nu prezintă simptomatologie specifică infecţiei cu noul coronavirus, indiferent de ţara de provenienţă sau destinaţie, sunt exceptate de la măsura carantinei. Pentru a fi permisă tranzitarea României, persoanele trebuie să probeze faptul că scopul călătoriei este justificat şi esenţial. Dovada scopului călătoriei se poate face în baza unui drept de şedere, dacă sunt impuse astfel de limitări de către statele de tranzit sau destinaţie (viză, permis de şedere, carte de rezidenţă etc.).

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările