Baza americană antirachetă din Deveselu va deveni una dintre primele ţinte pentru sistemele de ofensivă ale Rusiei în cazul în care SUA atacă Federaţia Rusă, consideră participanţii la conferinţa de presă, cu tema „Perspectivele de dezvoltare ale Forţelor de Rachete Strategice ruse”, care a avut loc marţi în oficiul central al agenţiei „Interfax”.
Baza Deveselu, prima ţintă a Rusiei
„Mi se pare că ar fi o reacţie prognozată, cea de a include această bază în lista obiectelor pasibile de a fi atacate în primul rând în cazul unei agresiuni americane împotriva Rusiei”, a declarat fostul comandant al Statului Major al Forţelor de Rachete Strategice ruse, colonel-generalul Victor Esin.
Esin a reamintit că în anul 2015 la baza românească Deveselu va fi instalat sistemul antirachetă american.
„Măsurile privind aducerea în capacitate de luptă a sistemului antirachetă american de la Deveselu se află în etapa finală. Începând cu luna mai acolo se duc lucrări de instalare, care urmează să fie finalizate la sfârşitul lunii august”, a declarat expertul.
Potrivit acestuia „această bază americană cu 24 de antirachete „Standard-3M” în versiunea „1A” va fi pusă în funcţiune pentru luptă în 2015”.
Nu este necesară folosirea „Topol”
Întrebat dăcă rachetele balistice intercontinentale ruse, de exemplu „Topol”, pot să ţintească şi să ajungă la orice sistem antirachetă american, Esin a declarat: „Orice sistem este în stare să atace obiectele sistemelor antirachetă americane, nu doar Topol”. „Dar eu nu văd necesitatea de a lovi baza din România cu Topol. Pentru aceasta există şi alte mijloace, care sunt în stare să o facă. Planificarea raţională înseamnă că pentru fiecare ţintă se prevede acel mijloc de ofensivă, care este cel mai eficient”, a subliniat Esin.
Acesta a mai declarat că forţele strategice nucleare ruse sunt necesare pentru a preveni un război nuclear. „Vă asigur, că pentru aceasta şi există forţele strategice nucleare, pentru ca să nu fie război mondial”.
Inamicul va fi distrus o singură dată
Totodată, nu este nevoie să deţii forţe nucleare în exces. „Nu este nevoie să distrugi inamicul de două-trei ori, este suficient o singură dată”, spune Esin.
„Toate evenimentele care au succedat conflictele armate locale demonstrează faptul că nimeni nu se implică, pentru a lupta de partea, să spunem, a Georgiei împotriva Rusiei nucleare, aşa cum a fost în 2008”, a adăugat Esin.
Potrivit experţilor ruşi, numărul de participanţi la sistemul global de apărare antirachetă al SUA se află în continuă expansiune.
„Din păcate, nimeni din cei care au acceptat sistemul global de apărare antirachetă al SUA nu are de gând să iasă din acesta, numărul participanţilor doar se va mări. Acum, sistemele globale antirachetă ale SUA sunt instalate în Danemarca pe insula Groenlanda, în Marea Britanie, Norvegia, Japonia, Turcia, Spania, în curând - în România şi Polonia. Nu este exclusă şi antrenarea Coreei de Sud în legătură cu ameninţarea nord-americană. Nici Australia nu este împotrivă să plaseze unele obiecte”, zice Esin.
Scutul american antirachetă de la Deveselu prinde contur

Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
96 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
1) daca nu erau nemtii atacati din 10 parti si isi duceau pana la capat planul cu asediul Moscovei,dormeam mai linistiti acum...Mother Russia ar fi fost Baby Russia. 2) alte subiecte mai linistitoare nu aveti "jurnalistilor"? Probabil ca in perioada crizei rachetelor din Cuba, ati fi murit de spaima prostului, dupa care ati fi revenit la viata si intr-un final ati fi murit de suparare ;)
Uniunea Europeana si SUA: Drepturi pentru homosexuali,lezbiene,bisexuali si travestiti Drepturi pentru rromi si imigrantii non-europeni Drepturi pentru bancile ce jefuiesc poporul Rusia Total opusul Domnilor,pe cine sustineti?
Toată lumea civilizată este împotriva rușilor, tu ce credeai, balaur slavon?
Ca strategii militari rusi se joaca de-a razboiul pe hartie, este normal ca de aceea sunt platiti, dar implicarea prosteasca a presei ruse in strategii militare denota ca in Rusia se mentine o atmostera belicoasa tot timpul. In consecinta SUA si UE ar trebui sa aplice embargo total si presei ruse subordonata lui Putin.
Stati linistiti ca nu ataca rusii...l-au bagat pe rusul ala in fata sa justifice cumva ca suntem amenintati...Valoarea practica a bazelor militare in Romania este de a proteja interesele americane in zona ...adica afaceri gen Betchel vor fi numite parteneriate strategice ...cu tancuri la spate si cu rachete la cap justitia romana va fi total independenta in litigii romano americane ....inca mai avem petrol, aur si gaze.
Vezi toate comentariile (96)