Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Previziune Stratfor: Rusia se va dizolva, România se va uni cu Basarabia

100
24 Feb 2015 02:02:42
Autor: George Damian
Harta etnică a fostei Uniuni Sovietice care arată slăbiciunile demografice ale actualei Federaţii Ruse.
Harta etnică a fostei Uniuni Sovietice care arată slăbiciunile demografice ale actualei Federaţii Ruse.

Previziunile agenţiei americane de analiză Stratfor arată că, în perioada 2015-2025, vom asista la o disoluţie a Federaţiei Ruse. În paralel, ţările care au suferit pierderi teritoriale în favoarea Uniunii Sovietice ar urma să şi le recupereze în anii următori.

În previziunile strategice pentru anii 2015-2025, agenţia americană Stratfor lansează ideea că deşi confruntarea din Ucraina va rămâne elementul central al preocupărilor internaţionale, totuşi Federaţia Rusă nu va continua să existe în forma sa actuală întregul deceniu care ne aşteaptă. Dependenţa covârşitoare a economiei ruse faţă de exporturile energetice şi lipsa de predictibilitate a evoluţiei preţurilor va pune Moscova în imposibilitatea de a susţine relaţiile instituţionale în întregimea imensului teritoriu al Federaţiei Ruse de azi.

Analiştii agenţiei Stratfor se aşteaptă ca ”autoritatea Moscovei să slăbească substanţial, ceea ce va duce la o fragmentare formală şi informală a Rusiei, Securitatea arsenalului nuclear rus va deveni principala îngrijorare, pe măsură ce acest proces se va accelera la sfârşitul deceniului ce urmează”. 

Eşecul economic

Rusia a eşuat în procesul de transformare a veniturilor provenite din vânzarea resurselor energetice într-o economie sustenabilă, rămânând vulnerabilă în faţa fluctuaţiilor de preţuri pe piaţa internaţională. Mai mult, Federaţia Rusă nu are nici un mecanism de protecţie faţă de forţele unei pieţe libere. Conform Stratfor, această situaţie va duce la repetarea fenomenelor din anii 1980 şi 1990, perioade în care a scăzut dramatic capacitatea Moscovei de a susţine infrastructura întregii ţări. ”Aceasta va provoca regiunile să caute metode de a se proteja, formând entităţi autonome formale şi informale. Legăturile economice care leagă periferia rusă de Moscova se vor dizolva”, susţin analiştii Stratfor.

Soluţia forţei

Agenţia americană citată aminteşte că, în mod tradiţional, Rusia a rezolvat prin forţă acest gen de probleme, cu ajutorul serviciilor secrete. Însă la fel ca în anii 80 ai secolului trecut, serviciile secrete nu vor putea să limiteze forţele centrifuge care vor împinge regiunile în afara controlului Moscovei. ”De data aceasta puterea FSB este slăbită prin faptul că membrii conducerii sale sunt implicaţi în economie. Pe măsură ce economia se împiedică, acelaşi lucru se va întâmpla cu forţa FSB. Iar dacă FSB nu va inspira o teamă reală, fragmentarea Rusiei nu va mai putea fi împieicată”, apreciază analiştii Stratfor.

Teritoriile ocupate de sovietici

”În vestul Rusiei, Polonia, Ungaria şi România vor încerca să recupereze regiuni pierdute în favoarea ruşilor în diverse momente. Vor acţiona astfel încât să atragă Belarus şi Ucraina în această direcţie. În sud, capacitatea ruşilor de a controla Caucazul de Nord se va evapora, iar Asia Centrală va intra într-o perioadă de instabilitate. În nord-vest, regiunea Karelia va căuta să se alăture Finlandei, iar în estul îndepărtat, regiunile de coastă mai apropiate de China, Japonia şi Statele Unite decât de Moscova vor începe să se comporte independent. Celelalte regiuni din afara Moscovei nu vor căuta neapărat autonomia, însă vor fi puse în situaţia de a fi autonome. Nu va exista o rebeliune împotriva Moscovei, ci slăbirea capacităţii Moscovei de a sprijini şi controla Federaţia Rusă va creea un adevărat vid. Ce va continua să existe în acest vid vor fi fragmentele Federaţiei Ruse” – aşa arată descrierea viitoarei fragmentări a Rusiei în viziunea analiştilor Stratfor.

Criza nucleară

Disoluţia Federaţiei Ruse va duce la apariţia celei mai mari crize a următorului deceniu: problema numeroaselor capacităţi nucleare ofensive care sunt distribuite în toate regiunile ruse. Dispariţia puterii centrale a Moscovei va ridica problema controlului asupra acestor rachete şi cum va putea fi garantat faptul că ele nu vor fi folosite. Analiştii Stratfor apreciază că Statele Unite vor fi singura putere capabilă să trateze această problemă, însă nu vor putea să garanteze că nu va fi lansată nici o rachetă cu încărcătură nucleară. ”Statele Unite vor fi obligate fie să inventeze o soluţie militară care este greu de imaginat în acest moment, să accepte ameninţarea unor astfel de lansări sau să încerce să creeze guvernări viabile din punct de vedere economic în regiunile în care se găsesc astfel de sisteme de armament”, mai arată analiştii Stratfor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Taunul 77
24.02.2015, 07:34:15

Uite si niste optimisti debordanti! Astia sunt buni de trimisi pe frontul din Ucraina sa inflacareze trupele Kievului, strasnic snopite de razboinicii muscali deghizati in separatisti ...

+27 (57 voturi)
antiamerloc
24.02.2015, 07:49:39

Pasarea malai viseaza. Stratfor, o adunatura de terkea-berkea condusa de perciunatul Friedmann , iar a tras pe nas. Pai, cand se va ,,dizolva" rusia , si europa va fi facuta praf. Numai revenirea lui Christos n-e mai poate salva atunci

+2 (40 voturi)
Doru Alexandru Stan
24.02.2015, 07:58:58

Ce tari sunt astia !!! Poate il angajeaza si pe Geoana :) Nu zic ca nu mi-ar placea sau ca nu m-am gandit la asta(ca vis erotic) dar sa si crezi asa ceva... Mihaela, dragostea mea !!! Am invins !!!

+5 (17 voturi)
Michiu Stefan
24.02.2015, 08:34:20

Ce pot sa comentez?Da Doamne sa se adevereasca, pentru realizarea dreptatii istorice a tarilor jefuite si salvarea zecilor de popoare inglobate in monstrul politic numit, cinic, Federatie!

+1 (35 voturi)
Ionut Dumitrascu
24.02.2015, 08:35:50

Același lucru cred si eu doar că acest va începe in 10-20 de ani și vor mai trebui alți 10 ani (cel puțin) pentru a se finaliza...Corupția duce la concentrarea veniturilor în mâinile câtorva oameni iar cei care le dețin de drept (spre exemplu Siberia-cu multe resurse aflate pe teritoriul ei- în cazul rușilor) și care nu au acces la venituri se vor răscula...e doar o chestiune de timp...

+1 (21 voturi)

Vezi toate comentariile (100)