Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Primăria Chişinău începe implementarea plăţilor electronice în transportul public

0
5 Mar 2021 11:14:58
Autor: Iurii Botnarenco

Primăria Chişinău, MasterCard şi Moldova Agroindbank au început să testeze prima soluţie în Moldova care va permite călătorilor din transportul public să achite călătoria fără numerar.Terminalele de plată care acceptă achitările cu un card de plată contactless al oricărei bănci din lume, ale diferitor sisteme de plăţi, cu smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia contactless, sunt deja testate în parcurile de troleibuze şi autobuze.

Până la sfârşitul lunii martie, a.c., cele mai solicitate rute de troleibuze: nr. 10, 22 şi 30  şi autobuze nr. 2 şi 5 vor fi echipate cu validatoare mobile pentru acceptarea plăţilor fără numerar.  

Primarul General, Ion Ceban, a menţionat că taxarea electronică în transportul public din Chişinău este un proiect ambiţios, dar tergiversat de mulţi ani. Edilul a precizat că la nivelul municipalităţii a fost creat un grup de lucru, care s-a ocupat de implementarea proiectului privind sistemul de taxare electronică în transportul public. „În această perioadă au fost definitivate mai multe scenarii, pentru a cuprinde toate categoriile de cetăţeni, inclusiv cei care posedă abonamente la călătoria cu transportul public sau care beneficiază de facilităţi în transport. Mă bucur că proiectul-pilot începe la mijlocul lunii martie şi este realizat în colaborare cu Compania MasterCard. Capitala trebuie să devină una digitală, inclusiv în ceea ce priveşte transportul public”, a menţionat Ion Ceban.

Pentru partenerii proiectului acesta este primul pas în cadrul Memorandumului de colaborare strategică, semnat de Mastercard şi Primăria Municipiului Chişinău în ianuarie 2021. În perspectivă, este preconizată echiparea  transportului public inclusiv cu terminale staţionare, care vor putea accepta plata pentru călătorie cu cardurile contactless şi dispozitive dotate cu tehnologia NFC, fără participarea taxatorilor.

Soluţia de achitare se bazează pe tehnologia de plată contactless Mastercard. Moldova Agroindbank este banca-acceptantă a proiectului.

„Dezvoltarea infrastructurii de plăţi este una dintre priorităţile strategice ale Moldova Agroindbank. Oferind posibilitatea plăţii fără numerar, ne străduim să simplificăm procesul de decontare şi să aducem plus de confort clienţilor. Suntem deosebit de încântaţi că MAIB este prima dintre băncile din Republica Moldova care a început implementarea plăţilor fără numerar şi în infrastructura de transport. Suntem încrezători că utilizarea tehnologiilor moderne de plăţi în transportul public va face deplasarea prin Chişinău mai confortabilă şi sigură pentru locuitorii şi oaspeţii capitalei, îi va oferi oraşului oportunităţi suplimentare pentru contabilizarea corectă a numărului de călătorii, planificarea rutelor şi, în general, va contribui la dezvoltarea infrastructurii de transport din Chişinău”, a subliniat Aliona Stratan, Prim-vicepreşedinte al Comitetului de Conducere al Moldova Agroindbank.

Cum se plăteşte călătoria în transportul public folosind un terminal?

Taxatorii vor avea terminale de plată şi vor ajuta pasagerii să utilizeze noul serviciu. Pentru a plăti taxa pentru călătorie fără numerar este suficient:

1.     Să apropiaţi cardul de plată contactless, smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia NFC de ecranul terminalului.

2.     După confirmarea plăţii, o sumă egală cu costul călătoriei este debitată automat de pe card.

3.     După finalizarea plăţii, terminalul emite un semnal sonor şi va imprima o chitanţă cu informaţii despre preţul, data şi ora călătoriei.

Ce carduri de plată pot fi utilizate pentru a plăti călătoria prin intermediul terminalului?

Sunt acceptate cardurile de plată contactless ale oricărei bănci din Moldova şi din lume, ale diferitor sisteme de plăţi. Cardurile care acceptă tehnologia de plată contactless au un marcaj special - aşa-numitul semn contactless.

De asemenea, terminalul permite achitarea călătoriei cu smartphone-ul sau un alt dispozitiv dotat cu tehnologia NFC. De exemplu, puteţi achita călătoria cu un smart watch compatibil cu Garmin Pay.

Va fi posibilă şi achitarea în numerar pentru călătoria în transportul public: după primirea plăţii de la pasager, taxatorul va apropia un card special de terminal şi va emite o chitanţă.

Care este preţul călătoriei în cazul plăţii fără numerar?

Nu se percep comisioane suplimentare de la pasageri în cazul plăţii fără numerar pentru călătorie. Preţul rămâne neschimbat: 2 lei pentru o călătorie cu troleibuzul şi 3 lei pentru o călătorie cu autobuzul.

Plata pentru o călătorie poate fi încasată accidental de două ori?

Nu, terminalul procesează câte o singură plată, emite un semnal sonor, imprimă chitanţa, după care se blochează. Pentru a se efectua o altă plată de pe acelaşi card taxatorul trebuie să iniţieze din nou plata.

Cât de sigure sunt plăţile contactless?

Plăţile contactless sunt unele dintre cele mai sigure metode de plată. În timpul tranzacţiei, informaţiile legate de plată sunt protejate de un cod dinamic unic (criptogramă), care nu poate fi utilizat a doua oară în scopuri frauduloase.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările