Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Primarul Chirtoacă se va lupta cu Balaurul

0
21 Jun 2011 08:45:40
Autor: Igor Casu
Igor Caşu
Igor Caşu

Victoria lui Dorin Chirtoacă la alegerile locale din Capitală este o veste bună pentru Chişinău în particular, dar şi pentru viitorul Republicii Moldova în ansamblu. Mai exact, e vorba de o şansă care nu trebuie pierdută. Reformele trebuie continuate în domeniile în care au fost demarate deja şi începute în altele în care nu s-a schimbat încă nimic.

Locuitorii municipiului i-au acordat încă un mandat tânărului liberal nu atât pentru ceea ce a făcut, cât pentru ceea ce a promis să facă. Sigur, componenţa Consiliului Municipal Chişinău, în care comuniştii deţin 26 din cele 51 de mandate, face această misiune mai complicată. Dar nu e motiv să se dea vină pe alţii, după maniera bine cunoscută. Având la dispoziţie al doilea mandat consecutiv şi să continui să arăţi cu degetul la detractori şi sabotori, în condiţiile în care puterea centrală aparţine acum AIE, nu mai ţine. E o stare de spirit şi o manieră compromisă care trebuie depăşită.

Nu de alta, dar după două mandate - aproape două cincinale sovietice - e cazul ca rezultatele să fie vizibile şi temeinice. Altfel, popularitatea PL şi a lui Chirtoacă nu va mai putea fi menţinută şi electoratul acestui partid va trece la o altă formaţiune, după modelul lecţiei dure, dar drepte, pe care a primit-o la timpul său PPCD. Aspiranţii politici care ar vrea să preia acest bazin electoral încep să se profileze, inclusiv din afara AIE.


Ce trebuie schimbat? Nu e suficient să se afişeze strategii de îmbunătăţire a infrastructurii din oraş şi municipiu, avem nevoie şi de rezultate concrete. E cazul să se preia anumite idei exprimate de alţi concurenţi electorali, precum cea referitoare la iniţierea parteneriatelor public-privat în implementarea unor proiecte, mai ales cele care ţin de construcţia spaţiului locativ şi modernizarea şoselelor. Or, în ceea ce priveşte reconstrucţia drumurilor, practica a arătat că mai eficient şi calitativ este să angajezi companii private, prin licitaţie, aşa cum s-a anunţat în timpul campaniei electorale referitor la lucrările preconizate pe strada Columna. De ce s-a făcut acest lucru atât de târziu? Anterior, contractele de modernizare a drumurilor se făceau doar cu agenţiile municipale specializate. Problema nu constă în faptul că avem puţini bani pentru drumuri, ci în schemele existente prin care aceşti bani sunt deturnaţi de la destinaţie. Domnul primar trebuie să se informeze mai bine asupra acestui subiect, precum şi a rolului pe care îl au viceprimarul Nistor Grozavu şi arhitectul principal Vladimir Modârcă în repartizarea adeseori suspectă a unor spaţii de construcţie. Dacă aceste lucruri nu vor fi lămurite, se va întări percepţia că Dorin Chirtoacă este marioneta unor grupuri de interese a căror origine se trage încă din perioada sovietică. Ştim că s-au făcut anumite disponibilizări ale unor persoane prinse cu mâţa-n sac, acestea fiind restabilite în funcţie prin decizie judecătorească. Atunci, e cazul să fie schimbat Codul Muncii, AIE are majoritate parlamentară pentru a face acest lucru. Mai ales că aceleaşi probleme au fost semnalate şi în cadrul unor ministere. Lupta cu balaurul nu va fi uşoară, dar ea trebuie începută. Succes, domnule primar general! ;Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările