Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Primarul Chişinăului bate alarma: Mai avem 191 de locuri disponibile în spitale

0
6 Jun 2020 09:05:19
Autor: Iurii Botnarenco

Situaţia privind răspândirea noului coronavirus în R. Moldova este tot mai alarmantă. În timp ce în mai multe state numărul de cazuri de infectare cu COVID-19 este în descreştere, R. Moldova înregistrează zilnic cifre îngrijorătoare, în condiţiile unui sistem de sănătate precar.

Autorităţile spun că acest fapt este cauzat de ridicarea mai multor restricţii, dar şi din cauză că mulţi cetăţeni refuză să respecte recomandările autorităţilor.

După ce şeful Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a făcut un apel disperat către cetăţeni ca să nu meargă la cimitire, în acest weekend, de Pastile Blajinilor, pentru că, în caz contrar, vizita la cimitir ar putea fi penultima pentru unii, şi premierul Ion Chicu a avertizat populaţia că „locuri în spitale mai avem pentru cinci zile”.

În cadrul emisiunii „Piatniţa”, de la RTR Moldova, primarul de Chişinău, Ion Ceban, a atenţionat cetăţenii că locuri disponibile în spitalele din Capitală mai sunt doar 191.

Edilul la fel consideră că o parte din vină pentru situaţia creată aparţine populaţiei, care s-ar fi relaxat prea devreme. Primarul a menţionat că ar fi preferat ca la începutul pandemiei să fi fost instituită carantină drastică timp de 2-3 săptămâni, iar astăzi am fi avut altă situaţie.

Până la ora actuală, au fost raportate 9.247 de cazuri de infectare cu COVID-19 şi 323 de decese, dintre care 18 decese în rândurile lucrătorilor medicali, iar în 35 de cazuri este vorba despre locuitori ai Transnistriei. 

În total, au fost vindecate 5.240 de persoane, 274 de pacienţi se află în stare gravă, dintre care 23 se află la respiraţie artificială. 

În total, au fost confirmate 1.734 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici - 416, asistenţi medicali - 685, felceri - 89, farmacişti - 21, personal auxiliar - 523 persoane. 1.139 de lucrători medicali au fost trataţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările