Primul lot de vaccinuri de pe platforma COVAX a ajuns în R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Covax

Cele 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca, din primul lot acordat în cadrul mecanismului COVAX, a ajuns în Republica Moldova joi seara. La evenimentul de recepţionare a vaccinurilor împotriva COVID-19 a participat preşedintele Maia Sandu, dar şi ambasadori ai statelor Uniunii Europene, ambasadorul SUA la Chişinău, transmite IPN.

Preşedintele Maia Sandu a declarat că Republica Moldova este prima ţară din Europa, în care platforma COVAX aduce vaccinul. „Şi, bineînţeles, acest lucru bucură foarte mult. Aceste doze de vaccin, 14.400, vor merge în continuare pentru imunizarea personalului medical. Şi mai departe vom depune toate eforturile ca să reuşim să aducem vaccin pentru cât mai mulţi oameni, astfel încât să salvăm vieţi şi să păstrăm sănătatea oamenilor, dar şi să putem să revenim la normalitate cât mai curând”, a notat şefa statului.

Reprezentantul OMS în Republica Moldova, Igor Pokanevych, a menţionat că odată cu livrarea acestui lot, mai mulţi lucrători medicali, precum şi populaţia expusă unui risc mai înalt, vor putea fi vaccinaţi. Potrivit lui, din păcate pandemia va mai dura, iar transmiterea rapidă a virusului expune unei presiuni foarte mari atât lucrătorii medicali, cât şi populaţia în general. „Vaccinul sigur şi eficient va fi salvarea noastră. Dar până la vaccinarea tuturor, trebuie să continuăm să respectăm regulile de bază – purtarea măştii, menţinerea distanţei fizice şi evitarea locurilor aglomerate”, a precizat oficialul.

Reprezentanta UNICEF în Moldova, Maha Damaj, a spus că şi copii au fost afectaţi foarte serios de această pandemie. Şi odată cu recepţionarea primelor vaccinuri, fiecare îşi imaginează ziua în care COVID-19 va rămâne în urmă. „Copiii nu fac parte din grupurile ţintă care vor fi vaccinaţi împotriva COVID-19 şi totuşi prin vaccinarea populaţiei, îi vom proteja şi pe ei. Este foarte important ca şi profesorii să fie incluşi în primele grupuri de vaccinare după lucrătorii medicali, ca ei să se poată proteja de transmiterea comunitară a virusului şi să-şi poată continua activitatea în sălile de clasă”, a mai spus Maha Damaj.

Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a precizat că aceste 14 400 de vaccinuri reprezintă o expresie de solidaritate şi vor fi utilizate pentru a proteja personalul medical din prima linie. „UE şi-a dublat contribuţia către COVAX şi asta va ajuta ca COVAX să poată livra 1,300 miliarde de doze pentru 92 de ţări până la sfârşitul acestui an”, a spus Peter Michalko. Potrivit lui, UE a oferit asistenţă constantă sub formă de echipamente de protecţie, fonduri destinate revitalizării economiei şi prevenirii efectelor pandemiei, iar acest suport va continua.

Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a declarat că aceste vaccinuri sunt extrem de importante pentru a controla pandemia şi a da speranţe că zilele mai bune sunt tot mai aproape. „Parteneriatul prin aceste vaccinuri care au ajuns aici reprezintă încă o dovadă a angajamentelor UE, Statelor Unite faţă de sănătatea şi prosperitatea tuturor moldovenilor. Contribuţia SUA de peste două miliarde de dolari la Alianţa de Vaccinare COVAX sprijină achiziţionarea şi livrarea în Moldova a unor vaccinuri sigure şi eficiente contra COVID-19”, a notat Dereck J. Hogan.

Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Angela Ganninger, spune că este mândră de faptul că astăzi, prin contribuţia sa de peste 2,68 miliarde de dolari, Germania este unul dintre cei mai mari donatori ai efortului comun împotriva COVID-19. Şi cea mai mare parte din resursele acordate vor fi utilizate pentru achiziţionarea şi repartizarea în comun a vaccinului prin intermediul platformei COVAX. Celelalte resurse vor fi utilizate pentru diagnosticare şi tratamentul contra bolii.

Tatiana Zatîc, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, a precizat că primul lot de vaccinuri de platforma COVAX care a ajuns în Republica Moldova este un lucru extrem de îmbucurător. Ea le-a mulţumit tuturor partenerilor pentru contribuţia ca vaccinul să ajungă în ţară şi să aducă acea speranţă pentru vieţile salvate. Potrivit ei, campania de vaccinare a început din lotul acordat de România, iar din acest lot imunizarea va continua. De asemenea, Republica Moldova rămâne în aşteptarea şi a celorlalte loturi de vaccin.

Mecanismul COVAX este condus de Gavi, Alianţa Vaccinurilor, Coaliţia pentru Inovaţii în Pregătire Epidemică (CEPI) şi OMS, împreună cu UNICEF, care este lider al procurărilor şi livrărilor de vaccinuri. Este unica iniţiativa globală care lucrează cu guvernele şi producătorii pentru a se asigura că vaccinurile COVID-19 sunt disponibile în întreaga lume, atât pentru ţările cu venituri mai mari, cât şi pentru cele cu venituri mai mici.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite