Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Problema furnizării gazelor naturale începând cu 1 ianuarie, discutată la Ministerul Economiei

0
10 Dec 2019 11:35:11
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Preşedintele Consiliului de Administraţie SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a fost invitat de ministrul Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi, pentru o şedinţă de lucru ad-hoc în cadrul căreia a fost abordat subiectul furnizării gazelor naturale consumatorilor din Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2020.

Vadim Ceban a informat despre etapa negocierilor privind prelungirea termenului contractului actual cu SAP „Gazprom”, inclusiv a argumentat avantajele formulei actuale, conform căreia se calculează preţul gazelor naturale, unul dintre cele mai importante fiind menţinerea tarifelor actuale pentru gazele naturale.
 
Preşedintele Consiliului de Administraţie SA „Moldovagaz” a relatat că în urma negocierilor din 2 decembrie cu SAP „Gazprom”, Acordul de prelungire a termenului Contractului de furnizare gaze existent dintre SAP „Gazprom” şi SA „Moldovagaz” urmează a fi semnat până la finele lunii decembrie, după agrearea soluţiilor privind achitarea costului serviciilor de transport al gazelor naturale în regim revers prin teritoriul Ucrainei pe segmentul Orlovka-Căuşeni.
 
Identificarea scenariilor alternative de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2020 este necesară, a menţionat Preşedintele Consiliului de Administraţie SA „Moldovagaz”, având în vedere incertitudinea tranzitului gazelor ruseşti prin reţeaua de transport gaze a Ucrainei.
Suplimentar, Vadim Ceban în detalii a relatat despre acţiunile efectuate şi cele care urmează a fi executate pe parcursul lunii decembrie 2019 pentru fiecare din scenariile alternative de asigurare cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova.
 
Astfel, ministrului i-au fost aduse la cunoştinţă măsurile realizate şi în proces, precum negocierea şi semnarea de către SA „Moldovagaz” a contractelor pentru serviciile de transport gaze prin teritoriul Ucrainei de către Operatorul Sistemului de Transport Ucrainean, cât şi pentru serviciile de transport gaze prin teritoriul Republicii Moldova de către Operatorul Sistemului de Transport din Republica Moldova, care includ şi transportul reciproc al gazelor naturale pentru consumatorii Ucrainei şi Republicii Moldova din zona transfrontalieră între Staţiile de Măsurare Gaze Căuşeni – Orlovka.
 
Ministrul a fost informat despre etapa la care se află Acordul de interconectare cu Operatorul sistemului de transport Ucrainean la punctele de intrare-ieşire în/din SMG Alexeevka, SMG Grebenichi şi SMG Căuşeni, cât şi Acordul de operare a segmentului de conducte magistrale cu bilanţ comun între Staţiile de Măsurare Gaze Căuşeni – Orlovka, între SRL „Moldovatransgaz” şi SRL „Operatorul Sistemului de Transport Ucrainean”.
 
Totodată, i-a fost adus la cunoştinţă etapa la care se află şi Acordul tehnic de operare a segmentului de bilanţ comun SMG Grebeniky – SMG Căuşeni între SRL „Moldovatransgaz” şi SRL „Tiraspoltransgaz”.
Aceste acte sunt în faza finală de coordonate de părţi (până la finele săptămânii curente) şi urmează a fi semnate în cel mai scurt timp.
 
Vadim Ceban a mai menţionat despre măsurile realizate de companie privind asigurarea transportării gazelor în regim revers pe conductele de tranzit Transbalcanice. În acest sens, au fost realizate până la moment un şir de măsuri tehnice şi organizatorice, şi anume:
 
- pe parcursul lunilor august – noiembrie 2019, cu mult înainte de termenul iniţial planificat, au fost realizate lucrările de reparaţie capitală şi a fost pus în funcţiune segmentul de conductă magistrală Razdelinaia – Ismail, la 10 noiembrie curent;
 
- prin colaborare cu SAP „Gazprom”, „Gazpromexport”, Directoratul General pentru Energie a Comisiei Europene şi operatorii de transport „Bulgartransgaz” (Bulgaria), „Transgaz” (România) şi „Ukrtransgaz” (Ucraina), timp de 3 luni s-a reuşit a fi majorată capacitatea fermă de transport în regim revers pe direcţia Ucraina – Moldova - de la 4,1 mil. m³/zi (adoptată în 2016 de CESEC) la 12,4 mil. m³/zi, suplimentar obţinându-se o capacitate întreruptibilă de 4 mil. m³/zi;
 
- ca rezultat al unor circumstanţe neimputabile operatorilor de transport din Republica Moldova, în regim de urgenţă, la începutul lunii noiembrie curent, SRL „Moldovatransgaz”, cu contribuţia SRL „Tiraspoltransgaz” a lansat lucrările de reconstrucţie a SMG Căuşeni. La moment, sunt concentrate suficiente resurse umane, maşini, mecanisme şi utilaje care ar permite finalizarea lucrărilor respective până la 20 decembrie curent.

În context, reprezentanţii SA „Moldovagaz” au informat despre şedinţa de lucru care va fi organizată la Bruxelles, în data de 12 decembrie curent, sub egida DG Energy, pentru  a discuta etapa pregătirii tuturor operatorilor sistemelor de transport pe culoarul Transbalcanic de asigurare a transportului de gaze în regim revers, unde va fi discutată şi semnarea unui supliment la Acordul de interconectare între „Transgaz”(România) şi „Ukrtransgaz” (Ucraina).
 
La rândul său, ministrul Anatol Usatîi a menţionat că în data de 13 decembrie curent, în marja Consiliului Ministerial al Comunităţii Energetice, Ministerul Economiei şi Infrastructurii al Republicii Moldova planifică semnarea cu Ministerul Energeticii şi Protecţiei Mediului din Ucraina a unui Memorandum de Înţelegere cu privire la cooperarea în domeniul securităţii furnizării gazelor naturale.
 
În cadrul şedinţei au fost discutate şi alte măsuri de ordin organizatoric menite să asigure pregătirea tuturor participanţilor la piaţa gazelor naturale, inclusiv măsurile de transfer la combustibil alternativ al unor consumatori întreruptibili din Republica Moldova.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările