Actualitate

articolul anterior articolul urmator

PROCES STALINIST LA TIRASPOL Liderul transnistrean Igor Smirnov refuză să-l graţieze în următorii şapte ani pe Ernest Vardanean

0
19 Feb 2011 16:34:31
Autor: Alina Turcanu
Jurnalistul Ernest Vardanean
Jurnalistul Ernest Vardanean

Cererea de graţiere depusă acum o lună de jurnalistul Ernest Vardanean, întemniţat pe 15 ani la Tiraspol, pentru „trădare de stat“ şi „spionaj în favoarea Republicii Moldova“, a fost respinsă de către liderul transnistrean Igor Smirnov. Jurnalistul Ernest Vardanean este condamnat în Transnistria pentru „trădare de stat“ şi „spionaj“.

Informaţia a fost confirmată pentru „Adevărul“ de avocatul Alexandru Postică de la Asociaţia „PromoLex“, care îi reprezintă la CEDO pe Ernest Vardanean şi pe Ilie Cazac, un alt cetăţean moldovean condamnat de autorităţile de la Tiraspol, pe aceleaşi capete de acuzare, la 14 ani de închisoare.
 
În răspunsul trimis pe numele mătuşii lui Ernest Vardanean de către şefa aşa-numitei admnistraţii prezidenţiale de la Tiraspol, Rogojkina, se spune că cererea de graţiere nici nu poate fi examinată acum. „Solicitările de graţiere a celor condamnaţi pentru infracţiuni grave şi deosebit de grave pot fi examinate doar după ce aceştia şi-au ispăşit cel puţin jumătate din termenul de detenţie“, explică subalterna lui Smirnov, făcând referire la prevederile legislative în vigoare în Transnistria.

Astfel, potrivit calculelor făcute de funcţionara de la Tiraspol, Ernest Vardaneanva va putea adresa o nouă cerere de graţiere abia în octombrie 2017.
Jurnalistul Ernest Vardanean a fost arestat la Tiraspol de către reprezentanţii Securităţii transnistrene la 7 aprilie. După un proces netransparent şi fără dreptul de a-şi alege avocatul, Vardanean a fost condamnat, la 16 decembrie 2010, la 15 ani de închisoare cu regim sever, fiind acuzat de „înaltă trădare de stat“ şi „spionaj“ în favoarea Moldovei.

Sentinţa a fost dur criticată de Guvernul de la Chişinău şi societatea civilă, care au cerut eliberarea imediată şi necondiţionată a ziaristului. Demersul a fost susţinut şi de structuri internaţionale, dar a rămas neauzit de autorităţile de la Tiraspol.

Dimpotrivă, la începutul acestei luni, „Curtea Supremă“ de la Tiraspol a pronunţat o sentinţă similară, condamnându-l la 14 ani de închisoare pe Ilie Cazac, pe aceleaşi capetede acuzare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările