Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Procuratura Anticorupţie a clasat dosarul penal în cazul înstrăinării Î.S. „Casa Presei” şi fostei cantine a Guvernului

0
1 Aug 2020 21:06:34
Autor: Iurii Botnarenco

Procuratura Anticorupţie anunţă că a clasat dosarul penal în cazul înstrăinării ÎS „Casa Presei” şi fostei cantine a Guvernului, deoarece în cadrul investigaţiilor nu au fost stabilite probe care ar fi servit la constatarea unei bănuieli rezonabile cu privire la comiterea unor ilegalităţi.

Procuratura Anticorupţie a comunicat că a examinat toate actele şi circumstanţele care au stat la baza iniţierii, acum un an, a procesului penal pe faptul dării în locaţiune şi înstrăinării Înstreprinderii de stat „Casa Presei” şi fostei cantine a Cancelariei de stat, care se prezuma că ar fi avut loc cu derogări de la lege.
 
Cu referire la faptul ”spălării banilor”, în urma investigaţiilor efectuate nu s-a constatat provenienţa ilegală a mijloacelor băneşti, folosite de către patru agenţi economici la procurarea bunurilor statului.
 
Cât despre ”abuzul de serviciu” comis de către angajaţii publici la înstrăinarea bunurilor amplasate pe str. A. Puşkin şi str. Alexei Mateevici din Capitală, s-a constatat lipsa unui prejudiciu efectiv şi real, cauzat prin acţiunile factorilor de decizie, pentru că, în speţă, a fost încasat contraechivalentul pentru tranzacţia efectuată pe de o parte, iar pe de altă parte, contractele de vânzare-cumpărare au fost reziliate, cu aducerea părţilor în poziţia iniţială, bunurile revenind în proprietatea statului.
 
Totuşi, procurorii au constatat că funcţionarii publici implicaţi la diferite faze ale procesului, au depăşit intenţionat, în mod vădit, limitele drepturilor şi obligaţiilor prevăzute de lege, prin care au comis contravenţia prevăzută de art.313 din Codul contravenţional.
 

În această ordine de idei, au fost recunoscuţi culpabili de comiterea contravenţiei nominalizate mai mulţi funcţionari, inclusiv de rang înalt, şi anume:

- 6 membri ai Comisiei de negocieri directe pentru darea în locaţiune a activelor neutilizate a întreprinderii de Stat Complexul „Casa Presei” a Cancelariei de Stat a Republicii Moldova;
- 6 membri ai Consiliului de administrare al Î.S. Complexul „Casa Presei”;

- 9 membri ai Comisiei de privatizare a încăperilor nelocuibile, date în locaţiune, instituită prin ordinul Directorului General al Agenţiei Proprietăţi Publice.

Despre hotărârea adoptată, Procuratura Anticorupţie a înştiinţat figuranţii şi persoanele cointeresate, fiindu-le explicat modul şi termenul de contestare a soluţiilor adoptate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii