Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Procurorii cer arestarea şi anunţarea în căutare a lui Veaceslav Platon, după ce acesta nu a mai revenit din Marea Britanie

1
2 Aug 2021 12:06:31
Autor: Iurii Botnarenco
Veaceslav Platon, controversat om de afaceri, cunoscut ca „rider-ul nr. 1 în CSI”, asupra căruia planează suspiciuni că ar fi implicat în aşa-numitul „Landromat” - spălarea a 14 miliarde de dolari din Federaţia Rusă prin intermediul judecătoriilor moldoveneşti.
Veaceslav Platon, controversat om de afaceri, cunoscut ca „rider-ul nr. 1 în CSI”, asupra căruia planează suspiciuni că ar fi implicat în aşa-numitul „Landromat” - spălarea a 14 miliarde de dolari din Federaţia Rusă prin intermediul judecătoriilor moldoveneşti.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon ar urma să fie anunţat în căutare naţională după ce nu s-a prezentat la şedinţa de judecată, în speţa vizând rejudecarea dosarului în care este acuzat de „corupere activă” şi „escrocherie”. Procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupţie a solicitat luni, 2 august, aplicarea în privinţa lui Platon a măsurii preventive – arestul cu anunţarea în căutare pentru reţinere şi executarea măsuri preventive.

Solicitarea procurorului este bazată pe informaţiile prezentate de Poliţia de Frontieră, care confirmă faptul lipsei inculpatului de pe teritoriul ţării.
 
Examinarea demersului procurorului este fixată pentru luni, 2 august, ora 16:00, la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani.

Menţionăm că, în dimineaţa zilei de luni, urma să fie examinat dosarul, întors la 30.01.2020 de Curtea de Apel Chişinău la rejudecare, în care Veaceslav Platon este acuzat că în decembrie 2016 ar fi comis coruperea activă a doi gardieni din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera” al Departamentului Instituţiilor Penitenciare care asigurau paza şi escortarea acestuia în instanţele de judecată. 

De asemenea, acesta mai este acuzat şi de faptul că în 2016, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni la trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor interpuşi, a organizat sustragerea banilor deţinuţi pe conturile companiilor.

Amintim că Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova. Acesta ar urma să solicite azil politic în Marea Britanie. Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a dat de înţeles că fuga lui Platon ar fi fost coordonată cu procurorul general, Alexandru Stoianoglo. Acuzaţiile au fost respinse de Procuratura Generală.

Veaceslav Platon a fost declarat nevinovat în dosarul privind frauda bancară în care anterior fusese condamnat la 18 ani de închisoare. Decizia a fost luată pe 14 iunie 2021, de către Judecătoria Buiucani, este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Din momentul reţinerii preventive în iulie 2016 şi până la eliberarea sa acum un an, pe 15 iunie 2020, Veaceslav Platon a fost deţinut într-o celulă singulară din subsolul Penitenciarului nr.13.

Recent, omul de afaceri a declarat că urma a fi eliberat din închisoare încă în septembrie 2019, la trei luni de la schimbarea guvernării şi fuga din ţară a fostului lider democrat Vlad Plahotniuc. Potrivit lui Veaceslav Platon, acest lucru însă nu s-a întâmplat din cauza ex-preşedintelui Igor Dodon, care „îşi făcea griji de propriul rating”.

În luna mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că „dosarul în privinţa cetăţeanului Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate”, iar „acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenţionat denaturate şi interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzaţiile în privinţa lui Şor”. „Prin urmare, cetăţeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat şi, respectiv, ilegal îşi ispăşeşte pedeapsa”, se menţiona în declaraţia procurorului general.

Astfel, Procuratura Generală a iniţiat procedura de revizuire a dosarului lui Veceaslav Platon, iar la data de 28 mai curent procurorii au renunţat la acuzaţiile în privinţa omului de afaceri.

Tot la 28 mai, Maia Sandu a declarat că „gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului”. Preşedinta a declarat că „este extrem de îngrijorător cât de repede procuratura a renunţat la învinuiri în raport cu această grupare” şi a promis să analizeze „legalitatea şi temeinicia care au stat la baza acestei decizii dubioase care scandalizează toată societatea”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Papa Raţă
2.08.2021, 12:20:28

Eu cred că , în prezent, Platon , Șor și Plahoțniuc joacă la ,,ruleta rusească”, în cazinoul din Dubai, înconjurați de fufe în bikini și mor de râs cum i-au fraierit pe basarabeni, care în votează în continuare , mai dihai ca africanii,

-17 (17 voturi)
Modifică Setările