Proiect pentru distrugerea deşeurilor chimice periculoase din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşeurile chimice pot afecta grav sănătatea oamenilor. FOTO Arhivă
Deşeurile chimice pot afecta grav sănătatea oamenilor. FOTO Arhivă

Mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor din Republica Moldova s-au întrunit în cadrul unei reuniuni de coordonare a partenerilor de dezvoltare în cadrul proiectului de distrugere a substanţelor chimice periculoase, depozitate pe teritoriul Republicii Moldova.

La discuţii au participat ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, prim-ministrul Repubilcii Moldova, Chiril Gaburici, ministrul Apărării al Republicii Moldova, Viorel Cibotaru, Baskanul Gagauziei, Irina Vlah, preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dimitri Constantinov, ambasadorul Poloniei la Chişinău, Artur Michalski şi reprezentanţi ai instituţiilor abilitate în gestionarea şi distrugerea substanţelor chimice periculoase. Cei prezenţi au efectuat o vizită la depozitul de pesticide din comuna Bugeac, UTA Găgăuzia.

În cadrul reuniunii, Ambasadorul României a evidenţiat posibilele efecte negative ale deşeurilor chimice periculoase asupra mediului, sănătăţii publice şi siguranţei alimentare, atât la nivelul unor localităţi din Republica Moldova, cât şi la nivel regional şi naţional. De asemenea, Ambasadorul Marius Lazurca a încurajat donatorii internaţionali să suplimenteze contribuţia financiară pentru finalizarea cu succes a proiectului de distrugere a acestor substanţe chimice extrem de periculoase.

Proiectul, aflat la cea de-a treia etapă, este realizat cu sprijinul Fondului Voluntar al NATO şi prevede evacuarea şi distrugerea, în condiţii de maximă siguranţă, a aproximativ 1270 de tone de deşeuri de pesticide, aflate în depozite de pe teritoriul Republicii Moldova. Din acestea, peste 600 de tone, au fost deja reambalate, transportate şi distruse în Polonia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite