Protest în faţa Guvernului de la Chişinău: Jos mâinile de pe Universitatea Agrară!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Reprezentanţii sindicatelor Universităţii Agrare de Stat din Moldova au organizat joi o acţiune de protest în faţa Guvernului, manifestându-şi dezacordul faţă de reforma anunţată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Aceştia declară că nu sunt împotriva unei reforme bine gândite, însă sunt împotriva faptului ca instituţia să fie absorbită, transmite IPN.

Potrivit lor, este imposibil ca într-o ţară agrară să nu existe o instituţie de învăţământ superior de profil. Protestului s-au alăturat şi sindicatele Universităţii de Stat din Tiraspol şi sindicatele „Ştiinţa”.

Participanţii la protest afirmă că reforma propusă este plină de incertitudine pe termen scurt şi pe termen lung şi aceasta pentru că, potrivit lor, reforma propusă de MEC prevede lichidarea Universităţii Agrare de Stat din Moldova. Ei se declară conştienţi de necesitatea acestor reforme, însă sunt contra modalităţii de implementare, a mecanismului propus. Manifestanţii afirmă că au altă viziune şi alte propuneri, care în acest moment nu sunt luate în considerare.

Prezentă la protest, preşedinta Comitetului Sindical al angajaţilor Universităţii de Stat din Tiraspol, Liuba Procopii, a menţionat că este revoltător ceea ce se întâmplă şi anume că aşa-numita modernizare a fost lansată când toată lumea este în vacanţă. Potrivit ei, UST este prima instituţie de învăţământ superior din Republica Moldova, care are tradiţii vechi, începute încă la Tiraspol. Însă, în anul 1992 au fost goniţi de acolo. Venind la Chişinău au reînceput admiterea cu o masă şi cu un scaun. „Şi voi acum vreţi să o distrugeţi, vreţi să puneţi capăt acestei tradiţii, acestei şcoli serioase care durează de 92 de ani? Nu vă permitem, pentru că Universitatea de Stat din Tiraspol este o universitate care are o şcoală serioasă”, a mai spus Liuba Procopii.

Preşedintele Sindicatului „Ştiinţa”, Oleg Chihai, consideră că aceasta este o situaţie ruşinoasă şi umilitoare pentru cercetători, pentru reprezentanţii mediului universitar. „Suntem foarte indignaţi de faptul că noi, institutele de cercetare, vom pierde statutul juridic, autonomia financiară, iar în cele din urmă vor dispărea colectivele noastre. Noi suntem pentru reformă. Noi suntem conştienţi că nu putem purcede mai departe într-o Europă civilizată, fără de a face reformele cuvenite”, susţine Oleg Chihai. Însă, potrivit lui, lucrurile trebuie bine gândite şi consultate.

Decanul Facultăţii de economie de la Universitatea Agrară, profesorul universitar Petru Tomiţa, a declarat că de o săptămână încoace, societatea este pur şi simplu bulversată. Potrivit lui, timp de nouă decenii instituţia de învăţământ a avut grijă de securitatea alimentară a ţării, iar absolvenţii ei au muncit în câmp având grijă de ţară, indiferent de crizele din ţară – secetă, scumpiri etc. Profesorul susţine că nu este clar cine sunt adevăraţii autori ai acestei reforme şi se comite o greşeală strategică. „De ce politicienii se amestecă în lucrurile care nu le aparţin lor. comunitatea academică trebuie să soluţioneze aceste probleme. Noi avem profesori, doctori, savanţi în toate instituţiile de stat. De ce ei nu sunt ascultaţi?”, se întreabă Petru Tomiţa.

Conferenţiarul universitar, Rita Munteanu, spune că are o vechime în muncă de mai bine de 17 ani în cadrul Universităţii Agrare şi cunoaşte sute de absolvenţi ai instituţiei. „Suntem o ţară agrară, iar realitatea obiectivă ne demonstrează că viitorul ţării noastre este intrinsec legat de agricultură, fie că ne dorim sau nu acest lucru. Absurditatea aşa-zisei reformei a învăţământului superior constă în faptul că se doreşte de a lipsi un stat agrar de unica instituţie cu profil agricol din Republica Moldova. Universitatea Agrară furnizează pe piaţa internă muncii cadre necesare economiei naţionale”, afirmă Rita Munteanu

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite