Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Putin - tătucul naţiunii ruse care poate orice

8
16 Apr 2015 18:39:01
George Damian

Întâlnirea maraton anuală a lui Vladimir Putin cu concetăţenii săi a cuprins şi o serie de mici detalii care dezvăluie modul în care este promovată în continuare imaginea de patriarh atotputernic. În ciuda constituţiei şi legilor care de departe par a fi democratice, la Kremlin tronează în continuare un ţar.

Printre cele 3 milioane de întrebări adresate lui Putin – fără îndoială selectate riguros de cei responsabili de imaginea preşedintelui rus – s-au strecurat şi câteva care ar fi foarte vesele, dacă în realitate nu ar fi extrem de triste. Nevasta unui colonel în retragere i-a cerut lui Putin să facă uz de poziţia sa de comandant suprem al forţelor armate ruse şi să-i ordone soţului să accepte achiziţionarea de către familie a unui câine. Putin a promis că va rezolva problema. Un tânăr rus i-a cerut lui Putin să facă orice, dar s-o convingă pe prietena lui să-i accepte cererea în căsătorie, alţii au trimis înregistrări video în care făceau flotări pentru patrie sau intonau cântece dedicate preşedintelui. La majoritatea solicitărilor de acest gen Putin nu a răspuns, însă ele au fost anunţate în timpul dialogului care a durat patru ceasuri.
Problema este extrem de complexă. Pe de o parte nu există nici o îndoială că Putin este perceput drept atotputernic de marea majoritate a ruşilor. Pe de altă parte această percepţie este permanent încurajată de inginerii de imagine din jurul Kremlinului – lucru dovedit de selecţia întrebărilor care au fost făcute publice. Echipa de imagine a permis adresarea nevestei de colonel, iar Putin a oferit un răspuns. Poate că bietul colonel la pensie este alergic la părul de câine, poate că nu-i place rasa dorită de soţia sa. Faptul că a fost permis binomul întrebare – răspuns pentru o chestiune atât de simplă la un nivel atât de înalt precum comunicarea anuală a lui Putin cu poporul său constituie cea mai limpede dovadă că se doreşte impunerea unei imagini de tătuc al naţiunii.
Dacă Putin poate să-l oblige pe un cetăţean rus să îşi modifice spaţiul privat împotriva voinţei sale, atunci orice este posibil. Chestiunea este ridicolă, însă îngrijorătoare. Nu atât pentru că ne dă dimensiunea adevăratei forţe la îndemâna lui Putin, ci mai ales pentru că atunci când se încheie domnia unui astfel de tătuc atotputernic transferul de putere este extrem de dificil şi de riscant.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Sorin Barbul
16.04.2015, 21:51:45

Scurt dar la obiect. Domnul Damian a pus perfect punctul pe i.

-3 (9 voturi)
Michiu Stefan
16.04.2015, 22:11:30

Terifiant spectacolul oferit de Putin!Si in acelasi timp, ingrijorator;a fost o etalare de forta, a amenintat Occidentul, a transmis rusilor imaginea unei tari in asediu, incercuita-n-are aliati decat Armata si Marina!Deci, fiti strans uniti in jurul marelui, salvatorului conducator, dupa ce tot el i-a adus in situatia pe care a zugravit-o.Zero critici, falsa democratie!Omul este realmente un pericol pentru pacea lumii! Dar, ca orice fenomen, are si o parte buna:comunicarea -la el falsa, regizata,manipulatorie,mincinoasa-cu poporul.D-l Presedinte Johannis ar trebui sa mediteze, sa -si programeze conferinte de presa mai dese;oare ne va spune ce rezultate vor fi dupa intalnirea de luni cu partidele?

-2 (6 voturi)
Adrian Paul
17.04.2015, 00:49:11

O sa pice si acest nou URSS in aproximativ 10 ani.

-2 (6 voturi)
gas,ca
17.04.2015, 10:49:59

Da,este adevarat,Domnul Putin este un inamic pentru pacea din zona noastra! Tin aminte ca pe timpul lui Ceausescu,macar vorbesc de mine,simtamantul de apartenenta la Tara,mandria si nationalismul era mare,si nu cred ca era un lucru gresit. Lasam, deoparte ca ne mintea,se traia rau si altele,vorbesc doar de unitatea noastra si apartenenta la Tara. Acum,din pacate ,constat ca acest sentiment dispare treptat,si mi se pare periculos!!! Citesc des,chiar si articole despre Domnitori ai tarii,Poeti si Scriitori Romani,unde n-i se explica ,ca defapt,erau rai,betivi,curvari,etc,etc.,nu asa cum ai stiam noi,ca doar i-am studiat pe toti la scoala! Eu nu zic,ca daca este adevarat sa nu se publice!! dar in aceste momente dificile,nu cred ca este cea mai buna solutie,sa ti se spuna ca defapt nu am avut nimic bun nici in trecut ,si vedem si prezentul! Putin Nationalism si incercare de a uni Poporul,nu ar strica. Eu nu zic sa ni se spuna minciuni,doar ca sa fim mandri ca suntem romani,dar adevaruri care dezbina unitatea Tarii,pot fi publicate in timpuri mai "blande"!

+1 (5 voturi)
Anna Krasovski
17.04.2015, 11:45:05

Asa,asa...daca noi nu avem tatuc ci numai un unchi...si aaala de deeeeparte,trajem cu ochiu peste gardul vecinilor: o muri,n-o muri tatucul lor?:))

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările