Actualitate

articolul anterior articolul urmator

R. Moldova ar putea reveni la starea de urgenţă. Nicolae Furtună: Avem frizeri, casieri şi taxatori infectaţi cu COVID-19

0
1 Jun 2020 22:11:38
Autor: Iurii Botnarenco

Şeful Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat că Republica Moldova a ajuns să aibă în acest moment 8.360 de cazuri de infectare cu COVID-19 din cauza nepăsării şi nesupunerii cetăţenilor faţă de restricţiile şi recomandările impuse de autorităţi.

Nicolae Furtună susţine că, odată cu ridicarea mai multor restricţii, cetăţenii au înţeles greşit ce înseamnă „relaxarea” şi nu mai ţin cont de recomandările autorităţilor. În acest sens, şeful ANSP a spus că deja au fost înregistrate cazuri de contaminare în rândul frizerilor, casierilor şi taxatorilor din transportul public. 

Mai mult decât atât, Nicolae Furtună a declarat, la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR, că au fost înregistrate cazuri de infectare cu noul coronavirus şi la membrii echipajelor avia, asta deşi Chişinăul a organizat doar curse charter pentru aducerea conaţionalilor acasă.

„Omul nostru nu a făcut concluzia esenţială - relaxare nu înseamnă relaxare de până a afla că există COVID. (...) Uitaţi-vă ce se întâmplă în market-uri. Credeţi-mă, dar nu mai este situaţia care era la început, când se păstra distanţa socială, se urmărea aglomeraţia, paza dirija fluxurile, rândurile de afară la distanţa de doi metri între persoane şi masca purtată corect”, a afirmat Nicolae Furtună.

Şeful ANSP a menţionat că o bună parte din cetăţeni nu poartă corect masca, preferând să o atingă deseori cu mâna sau să o poarte fără a acoperi şi nasul: „Ajustarea măştii, în permanenţă, de pe nas pe gură şi înapoi, este momentul de risc când persoana se infectează”.

„Este o batjocură. E lipsă de respect. Noi discredităm noţiunea de protecţie, şi noţiunea de mască, şi noţiunea de comportament corect în societate, şi respectul reciproc. Toate aceste lucruri le compromitem”, a spus Furtună.

În această ordine de idei, Nicolae Furtună a afirmat că autorităţile nu exclud revenirea la starea de urgenţă, instaurată între 17 martie - 17 mai curent.

Totodată, Furtună a subliniat că va fi examinată foarte minuţios posibilitatea deschiderii industriei HoReCa, dând de înţeles că redeschiderea restaurantelor şi cafenelelor ar putea fi amânată. Şeful ANSP a precizat că sporirea numărului de persoane infectate va impune autorităţile să reexamineze deciziile şi în ceea ce priveşte restricţiile care deja au fost ridicate. „Dacă o să continuăm aşa, ne vom pomeni într-o miercuri sau joi când se vor închide pieţele”, a specificat Furtună.

Şeful ANSP a avertizat populaţia că ne aşteaptă un scenariu grav, dacă va continua să ignore recomandările”.

„O să ajungem în situaţia Italiei, când se spunea clar: pe ăsta îl luăm, pe ăsta nu-l luăm”, a mai spus Furtună.

Până la ora actuală, au fost raportate 8.360 de cazuri de COVID19 şi 305 de decese, dintre care 18 decese în rândurile lucrătorilor medicali, iar în 35 de cazuri este vorba despre locuitori ai Transnistriei. 

În total, au fost vindecate 4.622 de persoane, 259 de pacienţi se află în stare gravă, dintre care 26 se află la respiraţie artificială. 

În total, au fost confirmate 1.630 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici - 383, asistenţi medicali - 637, felceri - 88, farmacişti - 21, personal auxiliar - 501 persoane. 996 de lucrători medicali au fost trataţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările