Radeke: Moldova, între drepturile oferite de OMC şi relaţiile bilaterale cu Federaţia Rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldova nu şi-a folosit dreptul de a chema în judecată Federaţia Rusă în urma embargoului impus în 2014. Ţara avea acest drept şi ar fi transmis astfel un semnal important Federaţiei Ruse, este de părere Jorg Radeke, manager de echipă al Grupului German de Consiliere Economică pentru Moldova, citat de IPN.

Guvernul de la Chişinău a cerut opinia Grupului German de Consiliere Economică despre modul în care ar trebui să acţioneze. Printre sfaturile primite se numără acţiunile de reorientare a exporturilor spre alte pieţe, dar şi iniţierea unei cauze în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Expertul spune că Moldova „avea dreptul să iniţieze o cauză de încălcare a dreptului de acces pe o piaţă, deoarece chiar şi Federaţia Rusă trebuie să joace după reguli.”

Atât Moldova, cât şi Federaţia Rusă sunt membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Deseori în dezbaterile publice se spune că Moldova a decis să adopte Acordul de Asociere şi, ca rezultat, Federaţiei Ruse nu i-a rămas decât să impună bariere de comerţ. Totuşi aceste lucruri nu sunt corelate, susţine expertul german. Restricţiile Federaţiei Ruse au fost arbitrare, deoarece nu există un impact al acordurilor comerciale dintre UE şi Republica Moldova asupra comerţului cu Federaţia Rusă, iar motivele anunţate atunci de Moscova au fost fabricate, a mai spus Jorg Radeke.

Cauzele în cadrul OMC durează o perioadă mai lungă de timp şi efectul negativ al embargoului oricum s-ar fi produs, dar Moldova ar fi transmis semnalul că este gata să-şi folosească drepturile şi instrumentele pe care le are pe arena internaţională, menţionează expertul german. Guvernul Republicii Moldova putea să ceară socoteală privind măsurile impuse. Moldova, din motive politice, a ales însă să rezolve altfel acest conflict prin măsuri bilaterale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite