Radio România a revenit în Basarabia. Interviu cu András István Demeter, preşedinte al Societăţii Române de Radiodifuziune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
András István DEMETER
András István DEMETER

De Ziua Naţională a României, postul public din dreapta Prutului şi-a lansat în Republica Moldova, filiala sa, Radio Chişinău. În premieră, ora exactă a fost dată pentru ambele ţări .

Noua staţie va difuza ştiri şi emisiuni de analiză, culturale şi de divertisment, care vor pune în valoare personalităţile şi evenimentele importante din actualitatea internă şi cea internaţională. De asemenea, vor fi retransmise programe ale posturilor Radio România. Staţia de la Chişinău se vrea o continuare a tradiţiei postului Radio Basarabia care a funcţionat în 1939-1940, spune directorul Radio România, András István Demeter.

„Adevărul": Domnule Demeter, de ce abia acum Radio România vine în Republica Moldova? Au fost făcute încercări şi anterior.

András István Demeter: Abia acum au fost întrunite, cred eu, toate condiţiile necesare şi suficiente pentru ca noi să putem ajunge aici. A fost un concurs de împrejurări şi noroc. Anterior, e posibil să nu fi existat câteva din premisele necesare: anumiţi oameni să nu fi fost la locul lor, să nu fi fost resurse financiare, poate voinţă politică din partea ambelor părţi.

În Consiliul Municipal încă nu a fost adoptată decizia care ar permite noului post de radio să utilizeze denumirea „Chişinău". Ce veţi face dacă majoritatea aleşilor va fi împotrivă?

Noi am făcut demersul din timp. Faptul că acest consiliu nu se reuneşte şi nu reuşeşte să-şi rezolve ordinea de zi nu ne poate opri. Dacă se va întâmpla să fie un răspuns negativ, avem o variantă de rezervă. Important e ca acest post să existe.

Cui se adresează în mod special noua instituţie media?

Este un public generalist, adult, contemporan. Încercăm reţeta Radio România Actualităţi. E o piaţă media în care o astfel de ofertă nu există. Radiourile comerciale sunt prezente, dar ele, prin definiţie şi prin sistemul lor, nu au resurse necesare pentru a oferi programe diverse - de la ştiri până la emisiuni culturale, dezbateri, dar nici timp să folosească un sistem şi o structură pe care o pune la dispoziţie Radio România.

Din ce surse va fi finanţat Radio Chişinău?

Nu ne vom bate pentru publicitate, precum radiourile comerciale. Noi ne asumăm misiunea caracteristică serviciului public. Vom veni cu aceleaşi surse de finanţare cu care lucrăm în România. Putem să apelăm şi la bugetul de stat. Venim pe o piaţă goală, nu suntem competitori cu nimeni, nu vom concura cu oferta celorlalte posturi, fiecare va putea coexista cu noi şi noi cu fiecare.

Care este aria de acoperire a postului?

Acoperim cam 75-80% din populaţia Moldovei. Vom continua dezvoltarea în acest sens. Vom avea emisiuni, dezbateri, cu foarte mare accent pe componenta culturală şi artistică, ceea ce nu se face în radiourile comerciale în general. Evident, profilarea va trebui să vină pe realităţile de aici. Am convingerea că în timp informaţia despre România şi despre UE va fi căutată mult mai mult decât acum şi în această zonă. Radio Chişinău va trebui să devină un radio de proximitate.

Cum va fi asigurată independenţa editorială?

Radio România nu numai prin lege, ci şi prin preocupările noastre este o instituţie echidistantă, care promovează pluralismul de opinie. Chiar dacă avem deontologie profesională, scăpări există totuşi. Oamenii sunt sprijiniţi pentru a-şi urmări creaţia jurnalistică şi atunci când constată că este umbrită de ceva, încercăm ca în termenul cel mai scurt să echilibrăm şi să revenim la normalitatea care ne asigură independenţa.
Înainte de a vă lansa au existat presupuneri că ar fi un proiect politic...

Nu trebuie să ne intereseze atitudinea bazată pe scenarii, pe zvonistică, surse şi interpretări. Culoarea logoului Radio România Internaţional, albastru deschis, a fost până la apariţia Radio Chişinău. Aici s-a făcut legătura că e culoarea unui anumit partid. E bine să se facă această asociere, fiindcă cineva va urmări dacă într-adevăr e aşa şi se va convinge că n-a avut dreptate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite