Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Raport: Numărul alegătorilor fără domiciliu şi celor din regiunea transnistreană e în creştere

0
14 May 2021 09:49:50
Autor: Iurii Botnarenco

În contextul alegerilor parlamentare anticipate, Promo-LEX constată, în baza datelor publicate de CEC, o reducere constantă, fie şi nesemnificativă, a numărului de alegători din Registrul de stat al alegătorilor (RSA). La data de 4 mai curent, comparativ cu 2 septembrie 2020, numărul de alegători a scăzut cu circa 7 500 de persoane, transmite IPN.

Numărul de alegători fără domiciliu sau reşedinţă şi al celor din regiunea transnistreană (15,1% din numărul total) este în creştere, fapt ce creează premise pentru creşterea ponderii cetăţenilor care ar putea vota pe liste suplimentare. Constatările se regăsesc în primul Raport de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, prezentat în cadrul unei conferinţe de presă de Nicolae Panfil, director de programe Promo-LEX. 

Din experienţa observării alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020, Promo-LEX atrage atenţia asupra necesităţii desemnării unui număr suficient de membri în organele electorale inferioare şi a evitării disensiunilor privind identificarea locaţiilor pentru organele electorale, în special în privinţa secţiilor de votare pentru regiunea transnistreană.

Cu referire la contextul politic, potrivit Misiunii de observare, alegerile parlamentare sunt importante pentru calitatea şi vectorul procesului decizional din Republica Moldova. „Alegerile anticipate urmează a fi organizate în contextul imposibilităţii formării Guvernului de către Parlament, chiar dacă majoritatea fracţiunilor nu au manifestat un interes sporit pentru alegerile parlamentare anticipate iminente. Dizolvarea Parlamentului s-a produs pe fundalul reducerii gradului de încredere a populaţiei în autorităţile publice centrale, în special în Parlament şi Guvern. Rolul Preşedinţiei în declanşarea alegerilor parlamentare anticipate a fost unul decisiv”, se arată în raport.

Cât priveşte data alegrilor – 11 iulie, Misiunea menţionează că scrutinul va avea loc  după 74 de zile de la dizolvarea Parlamentului, ceea ce corespunde prevederilor Codului Electoral.

Raportul nr.1 privind Misiunea de observare a alegerilor parlamentare anticipate cuprinde rezultatele monitorizării perioadei pre-electorale şi a celei electorale până la startul procedurilor de desemnare a candidaţilor (23 decembrie 2020 - 11 mai 2021).

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările