Răsturnare de situaţie în estul Ucrainei. Rusia cedează sub presiunea sancţiunilor occidentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Purghin, ultimul adept al proiectului Novorussia din Doneţk, a fost înlocuit cu Denis Puşilin FOTO: Adevărul
Andrei Purghin, ultimul adept al proiectului Novorussia din Doneţk, a fost înlocuit cu Denis Puşilin FOTO: Adevărul

Înlăturarea de la „putere” a lui Andrei Purghin în Doneţk, Ucraina, este văzută de mai mulţi experţi ca fiind o cedare a Rusiei în conflictul din estul Ucrainei sub presiunea sancţiunilor occidentale. Populaţia vorbeşte despre revenirea controlului regiunii în mâinile mafiei din Doneţk.

Mass-media rusă şi cea separatistă a anunţat „o răsturnare de putere” în regiunile controlate de forţele proruse din estul Ucrainei chiar dacă e vorba doar de înlăturarea de la conducerea „parlamentului” din Doneţk al lui Andrei Purghin, scriu jurnaliştii ucraineni.

Potrivit tsn.ua, vineri noaptea Prughin a fost înlăturat de la „putere” de separatişti, substituindu-l cu Denis Puşilin, cel care era delegat pentru negocierile de la Minsk. „Faptul că au mai fost conflicte între „terorişti” nu este nimic nou, dar de data aceasta experţii au rămas uimiţi de noua tactică a Kremlinului. Ceea ce a înteţit discuţiile la acest subiect a fost faptul că mass-media rusească vindeau această informaţie ca fiind un început de întoarcere a regiunilor separatiste în componenţa Ucrainei”, se arată în materialul publicat pe site-ul postului ucrainean de televiziune. 

O nouă tactică a Kremlinului

Astfel, presa de la Moscova scrie că Puşilin trebuia să anunţe intrarea „dnr” în componenţa Ucrainei dacă va fi acordată o autonomie largă regiunii, iar „deputaţii” au fost ameninţaţi ca să susţină înlăturarea lui Purghin, declarând „că este un ordin direct al Kremlinului”. Isoricul rus, Valeri Solovei, susţine că ultimele evenimente din Donbas demonstrează că Kremlinul este dispus să accepte planul de pace. Singurul moment rămas încă neelucidat este care vor fi condiţiile înaintate de separatişti în cazul în care îşi doresc pacea. Tot presa din regiune anunţă că toate aceste acţiuni pregătesc preluarea controlului de către Rinat Ahmetov, un controversat om de afaceri şi fost deputat în Rada de la Kiev din partea „Partidului regiunilor”, care l-a adus la putere pe Viktor Ianukovici. „Ceea ce se poate de afirmat cu siguranţă este faptul că Rusia sub presiunea sancţiunilor a dat ordinul ca, în sfârşit, să fie respectat acordul de la Minsk şi să-i înlăture pe cei care nu vor să se conformeze”, a conchis tsn.ua.

Separatiştii, dispuşi să respecte Acordul de la Minsk?

Şi publicaţia ucraineană scrie că ultimele acţiuni ale separatiştilor vorbesc de faptul că Rusia cedează în faţa Kievului şi a Occidentului, deoarece Andrei Purghin era ultimul adept înflăcărat al proiectului Novorussia de la „conducerea” celor două regiuni. Explicaţia scurtă a separatiştilor după plecarea lui Purghin a fost că acesta ar fi făcut declaraţii care contravin „obiectivelor politice ale republicii”. De asemenea, comandantul forţelor armate separatiste din Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a reiterat poziţia autorităţilor de la Kiev care spun că singura soluţie pentru reglementarea conflictului este respectarea Acordului de pace de la Minsk. Experţii ucraineni susţin că populaţia din regiune vede altceva în schimbarea „puterii” din Doneţk. „Oamenii vorbesc despre faptul că se repetă istoria anilor 2004-2005 , doar că într-o formă mult mai sângeroasă, deoarece teritoriile ocupate au revenit în mâinile mafiei din Doneţk, aşa cum a fost după „Revoluţia portocalie”, scrie obozrevatel.com. 

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat în primă lectură amendamentele la Constituţie cu privire la descentralizarea administraţiilor publice locale şi la statutul regiunii Donbas. Modificările presupun că „în anumite raioane din regiunile Doneţk şi Lugansk” (astfel în Ucraina sunt numite în mod oficial teritoriile care nu se află sub controlul Kievului, dar sunt ocupate de susţinătorii republicilor nerecunoscute Doneţk şi Lugansk) va fi introdusă o procedură specială de autoguvernare. 

Situaţia din estul Ucrainei s-a mai atenuat în ultima perioadă, fiind respectat în mare parte regimul de pace.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite