Reacţia Victoriabank la sechestrul pus de procurori asupra unor bunuri în valoare de 1,9 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea băncii comerciale „Victoriabank” susţine că este surprinsă de includerea băncii în cazul privind furtul miliardului din sistemul bancar. De asemenea, banca este suprinsă că informaţiile legate de această situaţie circulă în spaţiul public fără ca banca să fi fost informată.

„În opinia noastră, Victoriabank, în forma sa actuală şi după transformarea începută în 2018, nu are legătură cu cauza cercetată de autorităţi. Pentru a demonstra acest lucru, Victoriabank colaborează cu autorităţile  şi aşteaptă etapele următoare ale procesului”, se spune într-un comunicat de presă emis de Victoriabank.

Potrivit documentului, acţionarii internaţionali, Banca Transilvania şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, dar şi cei locali, inclusiv fondatori ai Victoriabank, al căror scop este să contribuie la modernizarea sistemului bancar din Moldova şi să susţină creşterea economică a ţării, sunt neplăcut surprinşi de situaţie şi consideră că acţiunile recente reprezintă o ameninţare a stabilităţii financiar-bancare şi o piedică în dezvoltarea ţării. 

„BT şi BERD vor apela la toate căile legale pentru a proteja Victoriabank. Suntem deschişi faţă de autorităţi să oferim toate detaliile necesare pentru că este şi în interesul nostru ca aceste lucruri să fie lămurite definitiv. Victoriabank merge înainte, pe drumul început acum 30 de ani şi cu noul avânt pe care îl avem mai ales din 2018, datorită noului acţionariat internaţional. Cei 1.200 de angajaţi sunt la dispoziţia clienţilor. Victoriabank îşi continuă activitatea normal, pentru a finanţa economia Republicii Moldova şi pentru a contribui la depăşirea situaţiei create de Covid-19. Suntem încrezători că în etapele următoare toate acuzaţiile la adresa Victoriabank vor fi demontate. Între timp, banca noastră îşi va continua în forţă rolul de finanţator al oamenilor şi al economiei” – declară Bogdan Pleşuvescu, Preşedintele Victoriabank începând cu 2018”.

Conducerea băncii a accentuat că Victoriabank „este a treia bancă din Moldova, în funcţie de active. Indicatorii prudenţiali sunt la un nivel confortabil, fiind una dintre băncile cu cea mai mare rată de capitalizare dintre băncile din ţară, de peste 30%. Victoriabank are cea mai mare creştere a cotei de piaţă în ultimii doi ani în ceea ce priveşte creditele pentru persoanele fizice. În programul Prima Casă, banca are o cotă de piaţă semnificativă, de 26%”. 

„Victoriabank este şi îşi doreşte sa rămână unul dintre principalii susţinători ai economiei ţării şi cel mai mare investitor din Moldova în titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor. Prin efortul şi rezultatele sale, prin know-how-ul internaţional primit de la acţionarii săi, contribuie la formarea unui sistem bancar modern în Moldova şi la creşterea prosperităţii oamenilor. În acest context, Victoriabank îndeamnă actorii publici din ţară să acţioneze responsabil în tot ceea ce fac, aşa încât companiile locale şi străine să aibă curajul de a investi în Moldova, mai ales pentru că ţara are atât de mare nevoie de investiţii care să contribuie la dezvoltarea economică”.

Ce spune Procuratura Generală

La demersul Procuraturii Anticorupţie, instanţa de judecată a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale unei bănci comerciale, figurantă în dosarul vizând frauda bancară, anunţă Procuratura Generală.

„Prin aplicarea sechestrului, procurorii urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracţiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat şi abuz de serviciu, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului”, se spune într-un comunicat de presă al procuraturii.

Mai exact, este vorba despre 54 de autoturisme, 24 de imobile şi 4 autospeciale – în valoare de 58 milioane de lei, precum şi 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 miliarde de lei.

Procurorii dau asigurări că sechestrele aplicate pe cele 114 valori mobiliare de stat şi valorile nominale ale acestora sub forma creanţelor ajunse la scadenţă nu vor influenţa dobânda care urmează a fi calculată în folosul băncii.

Potrivit încheierii, a fost emis mandat judecătoresc, care se execută imediat, iar responsabilitatea executării este pusă în sarcina procurorilor şi Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale a Centrului Naţional Anticorupţie.

Procuratura ia în considerare necesitatea asigurării echilibrului între drepturile persoanelor şi scopul procesului penal, care nu este unul represiv, ci constă în stabilirea adevărului.

„Din aceste considerente, instituţia rămâne deschisă pentru colaborare cu toate părţile implicate, în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor fraudei bancare, astfel încât nici o persoana nevinovată sa nu fie trasa la răspundere penala, iar vinovaţii  - să suporte consecinţele responsabilităţii penale în corespundere cu faptele comise. Investigaţiile procurorilor poartă un caracter strict legal, eforturile oamenilor legii fiind orientate spre documentarea, în limitele legislaţiei procesual-penale, identificarea şi tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicaţi în devalizarea sistemului naţional bancar, şi nu în ultimul rând - recuperarea prejudiciului cauzat statului şi cetăţenilor”, mai menţionează Procuratura.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite