Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Rep. Moldova. Elevii vor studia cu prezenţă fizică, indiferent de codul de alertă instituit

0
22 Sep 2021 20:12:31
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Elevii îşi vor continua studiile cu prezenţă fizică la şcoală, indiferent de codul de alertă instituit în localitate în legătură cu numărul cazurilor de COVID-19. Universităţilor le este recomandat să organizeze procesul educaţional la distanţă, transmite IPN.

Totodată, antreprenorii care vor dori să desfăşoare evenimente cu mai mulţi vizitatori vor fi obligaţi să ceară certificate COVID-19. În caz contrar, numărul vizitatorilor va fi limitat. Alte măsuri vor fi decise în funcţie de pragul de alertă instituit în localitate. Deciziile Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică au fost prezentate de ministra sănătăţii, Ala Nemerenco, într-o conferinţă de presă.

Potrivit deciziei CNESP, codul verde va fi valabil în cazul în care va fi înregistrată o incidenţă sub 50 de cazuri de infecţie cu coronavirus la o populaţie de 100 de mii, în ultimele şapte zile. Codul galben va fi instituit la o incidenţă cuprinsă între 50 şi 99 de cazuri la 100 de mii de populaţie. Nivelul de alertă portocaliu va intra în vigoare la o incidenţă între 100 şi 249 de cazuri la 100 de mii de populaţie, iar codul roşu – la o incidenţă de 250 de cazuri şi mai mult.

Ministra sănătăţii a menţionat că se recomandă reducerea numărului de călători în transportul public, iar acolo unde este posibil, munca să fie trecută la distanţă. De asemenea, CNESP consideră oportună, pentru majoritatea activităţilor, să devină obligatoriu certificatul COVID- 19. Acest certificat presupune fie certificat de vaccinare, fie certificat privind prezenţa anticorpilor, fie certificat privind suportarea bolii în ultimele şase luni, fie testul negativ.

În prezent, codul verde este instituit în 366 de localităţi, codul galben – în 156 de localităţi, portocaliu în 311 localităţi, iar cod roşu în 178 de localităţi, inclusiv Chişinău şi Bălţi.

Ministra a mai spus că autorităţile urmează să elaboreze un pachet de facilităţi pentru a încuraja angajaţii din prima linie să se vaccineze. Printre acestea ar fi acordarea unei zile libere pentru imunizare.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările