Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Rep. Moldova. Instrumentarea cauzelor penale va avea loc în lipsa persoanei dacă aceasta se eschivează

0
26 May 2022 09:49:35
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO simbol
FOTO simbol

Ministerul Justiţiei din R. Moldova va expedia la Guvern un proiect de lege care va permite instrumentarea cauzelor penale în lipsa persoanei dacă aceasta se eschivează de la acţiunile desfăşurate de către organele de drept. Despre proiect a anunţat ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, într-o conferinţă de presă, transmite IPN.

„Cunoaşteţi că avem multe cazuri în care persoane faţă de care există bănuieli rezonabile că ar fi prejudiciat statul şi ar fi furat banii cetăţenilor au reuşit să fugă în străinătate sau să se ascundă, sfidând legislaţia şi organele de drept. Din acest motiv dosarele nu pot fi finalizate, iar persoanele nu pot fi trase la răspundere. Pentru a redresa situaţia, propunem mai multe soluţii care ar permite înaintarea acuzării învinuitului aflat peste hotare”, a precizat ministrul.

Dacă persoana se eschivează de la urmărirea penală şi fuge în altă ţară, dar procurorul cunoaşte locul aflării, acuzatorul se va adresa autorităţilor din statul respectiv pentru înaintarea acuzării. Ulterior, cauza va putea fi transmisă în judecată. Un alt mecanism pentru înaintarea acuzării în lipsa învinuitului se referă la situaţia în care acesta a dispărut, nu se cunoaşte locul aflării acestuia. „În situaţia respectivă, înaintarea acuzării în lipsa învinuitului şi finalizarea urmăririi penale va fi efectuată de către un judecător de instrucţie la solicitarea procurorului care va dispune finalizarea urmăririi penale în absenţa învinuitului, prezentând copia ordonanţei de punere sub învinuire contra semnăturii apărătorului ales sau a celui care acordă asistenţă juridică garantată de stat”, a notat ministrul. Finalizarea urmării penale în lipsa învinuitului va fi posibilă dacă sunt întrunite mai multe condiţii. La examinarea demersului respectiv, judecătorul de instrucţie nu se expune pe fondul cauzei şi nici asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei învinuitului ori asupra încadrării juridice a faptei ce i se impută. Rolul judecătorului de instrucţie în acest proces este de a verifica că locul aflării învinuitului nu poate fi stabilit şi au fost întreprinse măsurile de căutare a acestuia. Ulterior, va constata că fără a recurge la mecanismul de finalizare a urmăririi penale în absenţa învinuitului, urmărirea penală se tergiversează în mod nejustificat. După emiterea sentinţelor judecătoreşti de condamnare, în situaţia în care prin aceste sentinţe se va dispune confiscarea bunurilor condamnatului, acest lucru va putea fi făcut.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările