Republica Moldova nu va putea construi liniile electrice de interconexiune cu România fără aderarea la ENTSO-E

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Chişinău susţin că realizarea proiectelor ce ar asigura securitatea energetică a ţării bat pasul pe loc şi din cauza Ucrainei.

Republica Moldova deocamdată nu poate realiza proiectele de interconexiune cu sistemul energetic al României şi respectiv al Uniunii Europene. „Acest lucru va fi posibil doar după ce ţara noastră va deveni membru cu drepturi depline la reţeaua pan-europeană de transport a energiei electrice ENTSO-E", a declarat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei.

NU NE PUTEM
INTEGRA FĂRĂ UCRAINA

Potrivit lui Valeriu Lazăr, deja a fost realizat studiul de fezabilitate a liniei electrice de înaltă tensiune Bălţi-Suceava. Totodată, urmează a fi realizat un studiu de prefezabilitate a construcţiei unei linii electrice de înaltă tensiune Iaşi-Ungheni cu prelungire la Străşeni, iar în curând va fi finalizată construcţia liniei de 110 kV Fălciu-Goteşti, susţine vicepremeirul.

În plus, ca urmare a faptului că sistemul energetic al Republicii Moldova este interconectat cu cel al Ucrainei nu este posibilă o aderare separată la reţeaua ENTSO-E a ţării noastre fără ţara vecină.
„Am solicitat grupului de experţi care studiază procesul de integrare în sistemul energetic pan-european, ca să analizeze şi posibilitate ca Republica Moldova să poată adera la ENTSO-E fără Ucraina", a mai precizat Valeriu Lazăr.

LIPSA BANILOR
BLOCHEAZĂ LUCRĂRILE

La începutul lunii martie 2011, Dan Preoţescu, director de planificare reţea din cadrul companiei româneşti Transelectrica, a anunţat că procesul de aderare a Republicii Moldova şi Ucrainei la reţeaua pan-europeană de transport a energiei electrice ENTSO-E a fost suspendat, ca urmare a unor probleme financiare.
„Proiectul este acum îngheţat ca urmare a lipsei de fonduri, iar ENTSO-E mai păstrează un grup de lucru pentru o perioadă de timp ca un gest de angajament privind aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la sistemul energetic european", a spus Dan Preoţescu, citat de agenţia ucraineană de ştiri UNIAN.
Directorul de planificare reţea din cadrul companiei Transelectrica a mai specificat că sarcina a grupului de lucru privind aderarea Republicii Moldova şi a Ucrainei la ENTSO-E a fost realizarea „tuturor studiilor necesare conectării sincrone a acestor două ţări cu sistemul energetic european".
Costul acestor lucrări este estimat la 4,5 milioane de euro, iar durata acestora este limitată la 28 de luni. Până acum din cauza lipsei de fonduri nu au început lucrările pentru elaborarea studiilor şi documentaţiei necesare, a mai spus Dan Preoţescu.

În anul 2006, Adunarea Generală a Uniunii pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice (UCTE) a acceptat cererea comună a Ucrainei şi Republicii Moldova de a se integra în regim sincron în zona UCTE ca o singură unitate de reglementare.
Mai târziu, autorităţile de la Kiev şi Chişinău şi Adunarea UCTE au convenit să instituie un comitet tehnic special pentru a coordona integrarea reţelelor electrice ale Ucrainei şi Republicii Moldova în reţeaua electrică TransEuropeană.
Ucraina a evaluat costurile pentru acest proces la circa 1,1 miliarde de dolari, Republica Moldova însă nu a făcut publică o cifră exactă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite